tisdag 27 februari 2024

inloggad som

Dubbel 34:a årets börsraket

|  
|  

Det Lundabaserade medicinteknikbolaget Tendos aktie har stigit med över 200 procent på en månad. Bakom ligger en patentframgång i USA och nya order.

Rapidus utsåg Tendo till årets 34:a både 2019 och 2020. På senare tid har bolaget radat upp en serie positiva nyheter och aktien, som är noterad på Spotlight Stock Market, tog fart i december. Bara sedan årsskiftet har uppgången varit över 100 procent.

Kursrusningen började efter att det amerikanska patentverket USPTO gav ett så kallat ”Notice of Allowance” för bolagets produkt One Grip. Patentet gäller en handske med ett integrerat exoskelet, utvecklat för att assistera personer med begränsad handfunktion.

Tendos vd Sofie Woge berättar att det troligen inte bara beror på det kommande patentet utan även på att bolaget fått in order från två nya regioner; Norrbotten och Halland.
I tisdags meddelade Tendo även att ett avtal ingåtts med en finansiär vid namn Klosterströmmens Skogar om en bryggfinansiering på 1,5 miljoner kronor för att tillförse ytterligare rörelse- och tillväxtkapital.

– Nu ser vi fram emot att ansöka om CE-märkning under 2024 och fortsätta kommersialiseringen av One Grip; ett arbete som även innefattar en klinisk studie. Först och främst ska det här bli lönsamt men långsiktigt är tanken sedan att One Grip ska breddas och kunna användas av fler patientgrupper med nedsatt rörelseförmåga, som reumatiker och strokepatienter. Grundtekniken för detta finns redan, säger Sofie Woge.

One Grip började som ett examensarbete i industridesign på LTH där Sofie Woge samarbetade med NASA i Huston kring en produkt menad för astronauter. Redan i slutet av studierna på mastersprogrammet bestämde hon sig för att ”ta ner produkten på jorden” och anpassa One Grip till personer med greppsvårigheter på grund av exempelvis stroke eller åldersrelaterade skador.

Cajsa Jonasson

Det Lundabaserade medicinteknikbolaget Tendos aktie har stigit med över 200 procent på en månad. Bakom ligger en patentframgång i USA och nya order.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad