torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Sony-veteraner skrotar uppstartsbolag efter bakslag hos Länsstyrelsen

I över ett halvår har tre tidigare anställda på Sony Mobile väntat på klartecken från Länsstyrelsen för att gå vidare med sin teknik för smartare parkering baserad på bildanalys. När beslutet väl kom var det negativt. Nu läggs företaget ned.

Sedan länge finns elektroniska skyltar som informerar om lediga platser på parkeringar. Men siffrorna genereras av automatiska räknare vid in- och utfart, och stämmer sällan. Många platser kan vara outnyttjade.

– Eftersom 30 procent av trafiken i storstäder utgörs av bilar som letar parkeringsplats finns det anledning att försöka förbättra tekniken, sa en entusiastisk Simon Shepherd till Rapidus i höstas.

Då var han och kollegorna Jan Weber och Pär Anders Aronsson, alla med en bakgrund på Sony Mobile, i full gång med utvecklandet av en ny lösning i bolaget Park Falcon. Den består av en Axiskamera som monteras upp vid parkeringsplatsen, försedd med en mjukvara som utifrån bilden kan avgöra hur många platser som är lediga.

Flera parkeringsbolag hade visat sitt intresse och i juni sökte Park Falcon tillstånd hos Länsstyrelsen i Skåne för att testa lösningen på Mobile Heights Centers parkering i Lund.

Tillståndsprocessen skulle ta 4-6 veckor. Men Park Falcon fick vänta i över ett halvår. När beslutet väl kom, så var det negativt. I den färdiga lösningen lämnar bilderna aldrig kameran, utan analysen sker direkt varpå bilderna förstörs. I testmiljön var det dock angeläget att kunna lagra bilderna i utvecklingssyfte – en anledning till att ansökan fick nej.

– För oss handlar det om hur bilderna skulle kunna användas. Det gällde också en stor yta dit allmänheten har tillträde och då väger integritetsintresset tyngre, säger Henrik Kvennberg, handläggare på Länsstyrelsen.

Nu har grundarna bestämt sig för att avveckla företaget, som har byggts upp inom Sony Mobiles stödprogram Next Step. Att flytta verksamheten utomlands är inget alternativ då grundarna alla är bosatta i Sverige. De har redan gått vidare till nya projekt – men två och en halv tjänsters heltidsarbete i femton månader går i stöpet.

Medgrundaren Jan Weber framhåller krasst att det är bra att frågan prövats:

– Det lär finnas andra startups som vill använda bildanalys i utomhusmiljö på liknande sätt. Det här är ett klart besked till dem att det inte är idé att försöka bygga upp någonting här i Sverige. Hellre satsa på att göra det i exempelvis England, säger han.

Ola Svedin, vd för klusterorganisationen Mobile Heights, är inne på samma spår.

– Bild- och signalbehandling är ett av de stora styrkeområdena i vår region. Här har ett sådant företag en innovation inom området ”smart city” – och då måste kommuner och stat vara på tårna för att hjälpa till att tillhandahålla testmiljöer. Annars flyr företagen någon annanstans, säger han.

Elin Andersson Rosenstock

I över ett halvår har tre tidigare anställda på Sony Mobile väntat på klartecken från Länsstyrelsen för att gå vidare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.