onsdag 23 oktober 2024

inloggad som

Crunchfish siktar på indiskt förvärv

|  
|  

Malmöbolaget Crunchfish har undertecknat ett avsiktsavtal om förvärv av en betalplattform baserad i Indien. Köpet väntas gå i lås inom kort och därefter står intåg på marknaderna i Afrika, Karibien, Latinamerika och Sydostasien på tur.

Crunchfish, som utvecklar mjukvara inom digital betalning och digitala kontanter, har sedan tidigare ett dotterbolag i Indien. Nu stärker bolaget närvaron i landet med köpet av den nya betalplattformen. Hur mycket affären är värd vill bolagets vd Joachim Samuelsson inte säga.

– Affären finansieras genom befintlig kassa och det är ett viktigt förvärv av flera skäl. Främst för att Indien är överlägset när det gäller realtidsbetalningar, det är dessutom strategiskt viktigt för oss att skapa en starkare närvaro i landet, säger Joachim Samuelsson.

Indien är världens mest snabbväxande mobilbetalningsmarknad. Den fullkomligt exploderade för ett par år sedan efter att den indiska regeringen infört noll-taxa på mobila realtidsbetalningar.

Crunchfish aktie handlas på Nasdaq First North Growth Market och har sedan noteringen 2016 haft en skakig resa på börsen. Den senaste tiden har aktien dock stigit, hittills i år med nästan 80 procent. Bolaget redovisade minskad förlust med ett rörelseresultat på -9,7 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2022, jämfört med -14,2 under samma period året innan. Men någon omsättning under kvartalet är det inte tal om. Enligt Joachim Samuelsson ska man inte se på Crunchfish med finansiella ögon.

– Man måste titta på potentialen i bolaget och vi börjar bredda nu. Med avstamp i Indien är vårt fokus att gå globalt i år. Den afrikanska marknaden har seglat upp och är något vi satsar på. Även Karibien och i viss mån Latinamerika och Sydostasien är intressanta marknader, säger Joachim Samuelsson.

Martin Linderoth

Malmöbolaget Crunchfish har undertecknat ett avsiktsavtal om förvärv av en betalplattform baserad i Indien. Köpet väntas gå i lås inom […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.

  • Limes tyska uppköp bär frukt – till slut

    2021 köpte CRM-bolaget Lime Technologies upp det tyska SaaS-bolaget Userlike, numera Lime Connect. Men det är först nu som uppköpet resulterat i en ny produkt.

  • Solid X tecknar mångmiljonavtal med CSN

    IT-konsultbolaget Solid X i Malmö har tecknat ett ramavtal med Centrala Studiestödsnämnden (CSN), med potential att lyfta omsättningen rejält. Vd Filip Alexanderson ser en ökning i tillväxttakten.

  • Solid X ökar omsättningen

    Solid X ökar omsättningen och förbättrar ebitda-resultatet i det brutna räkenskapsårets första kvartal. Men det är en lång bit kvar till IT-konsultbolagets miljardmål.

  • Acke Salem startar nytt

    Det gamla uttrycket många järn i elden stämmer väl in på Acke Salem. Nu drar han igång ytterligare ett mjukvarubolag. I oktober väntar en skånsk roadtrip för att locka investerare till det nya bolaget.

  • Ester väljer Lund som bas för expansion

    Större kundtjänstavdelningar kan jobba betydligt effektivare med bättre verktyg. Det är mottot för det estniska bolaget Feelingstream som utvecklar AI-analys av kundsamtal. Lund har blivit navet för en nordisk expansion.

  • Tord Wingren ser ljuset för Brainlit

    Bluetooth-uppfinnaren Tord Wingren har ett mål – att hans bolag Brainlit ska få sitt genombrott innan han går i pension. Nu får han hjälp av pengar från en amerikansk fond.