tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Crunchfish siktar på indiskt förvärv

|  
|  

Malmöbolaget Crunchfish har undertecknat ett avsiktsavtal om förvärv av en betalplattform baserad i Indien. Köpet väntas gå i lås inom kort och därefter står intåg på marknaderna i Afrika, Karibien, Latinamerika och Sydostasien på tur.

Crunchfish, som utvecklar mjukvara inom digital betalning och digitala kontanter, har sedan tidigare ett dotterbolag i Indien. Nu stärker bolaget närvaron i landet med köpet av den nya betalplattformen. Hur mycket affären är värd vill bolagets vd Joachim Samuelsson inte säga.

– Affären finansieras genom befintlig kassa och det är ett viktigt förvärv av flera skäl. Främst för att Indien är överlägset när det gäller realtidsbetalningar, det är dessutom strategiskt viktigt för oss att skapa en starkare närvaro i landet, säger Joachim Samuelsson.

Indien är världens mest snabbväxande mobilbetalningsmarknad. Den fullkomligt exploderade för ett par år sedan efter att den indiska regeringen infört noll-taxa på mobila realtidsbetalningar.

Crunchfish aktie handlas på Nasdaq First North Growth Market och har sedan noteringen 2016 haft en skakig resa på börsen. Den senaste tiden har aktien dock stigit, hittills i år med nästan 80 procent. Bolaget redovisade minskad förlust med ett rörelseresultat på -9,7 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2022, jämfört med -14,2 under samma period året innan. Men någon omsättning under kvartalet är det inte tal om. Enligt Joachim Samuelsson ska man inte se på Crunchfish med finansiella ögon.

– Man måste titta på potentialen i bolaget och vi börjar bredda nu. Med avstamp i Indien är vårt fokus att gå globalt i år. Den afrikanska marknaden har seglat upp och är något vi satsar på. Även Karibien och i viss mån Latinamerika och Sydostasien är intressanta marknader, säger Joachim Samuelsson.

Martin Linderoth

Malmöbolaget Crunchfish har undertecknat ett avsiktsavtal om förvärv av en betalplattform baserad i Indien. Köpet väntas gå i lås inom […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Youcruit i konkurs

  Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

 • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

  Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

 • Precise toppvärvar från Lime

  Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Danir ger sig in i fintechbranschen

  Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

 • De tar bank-ID ut i världen

  Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

 • Handiscover i konkurs

  Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

 • Cybersäkerhet snabbast växande IT-marknaden

  Det finns stora pengar att hämta för den som kan cybersäkerhet. Rapidus har pratat med några skånska bolag som vill växa på den stekheta marknaden.