fredag 26 juli 2024

inloggad som

Skånska aktörer hoppas på rejäl utdelning i forskningsproppen

Inom kort presenterar regeringen sin forskningsproposition som pekar ut färdriktningen för de svenska universiteten och högskolorna de närmaste fyra åren. Ökade anslag står högst på önskelistan i de akademiska korridorerna, visar Rapidus rundringning till Skånes tyngsta forskningsaktörer.

I sommar stod det klart att Malmö högskola ska få universitetsstatus. Inför det hoppas högskolan på extra grundanslag.

– Budgetproppen för 2017 visade på 90 miljoner kronor extra i grundanslaget, men om vi ska motsvara de andra nya universiteten så borde siffran vara 190 miljoner. Där vill vi gärna ha ett besked, säger rektor Kerstin Tham till Rapidus.

Även Bo Ahrén, vicerektor vid Lunds universitet, lyfter fram ökade basanslag som den viktigaste punkten.

Bo Ahrén– Det är en förutsättning för långsiktig kvalitet i forskningen så det hoppas vi på. Om forskare är beroende av enbart kortsiktig extern finansiering kan de bara jobba med det som ger snabba resultat, men stora genombrott kräver att man vågar ta risker, säger han till Rapidus.

Senaste forskningspropositionen, som presenterades 2012, inkluderade bland annat 625 miljoner kronor i ökade anslag till ESS över fyra års tid, 100 miljoner mer till Max IV och stegvis ökade anslag till Rise, som samlar statliga industriforskningsinstitut.

Max IV har i dagsläget 14 finansierade strålrör varav två kommer användas av forskare för första gången inom de närmaste veckorna. Max IV:s chef Christoph Quitmann hoppas på långsiktigt stöd från regeringen.

Christoph_Quitmann– Det viktigaste för oss är långsiktig operativ finansiering. Vi hoppas på att kunna utbilda studenter och industrin i större omfattning. Vi försöker även föra ut vår röntgenteknik till andra industrier, till exempel skogsindustrin som är en stor del av svenskt näringsliv, säger han til Rapidus.

Bland annat är ForMax, ett strålrör skräddarsytt åt forskning för skogs- och pappersindustrin, under utveckling. Regeringen avsatte tidigare i år 10 miljoner kronor åt KTH för en förstudie. Det kostar ungefär 100 miljoner att bygga ett strålrör och lika mycket att driva under tio års tid. Hälften av de pengarna är sedan tidigare säkrade från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse förutsatt att Max IV kan få ihop lika mycket själva.

Rise fick i höstens budgetproposition ytterligare 100 miljoner kronor i ökade anslag från 2018 och framåt. Forskningsinstitutet Mapci I Lund grundades 2013 för att hålla kvar kompetensen inom telekom efter nedskärningar på Sony och håller på att ombildas och lämnas över till Rise.

bjorn_landfeldt_3– Jag önskar mig en förstärkt satsning på forskningen runt telekomindustrin. De stora företagen vill finnas i de delar av världen där det händer spännande saker och ur forskningen kommer lösningar som är väldigt ”cutting edge”. Därför är det viktigt att medlen inte bara hamnar i Stockholm och Göteborg, säger Mapics vetenskapliga chef Björn Landfeldt till Rapidus.

Elin Andersson Rosenstock
Emily Binks

Inom kort presenterar regeringen sin forskningsproposition som pekar ut färdriktningen för de svenska universiteten och högskolorna de närmaste fyra åren. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.