söndag 13 oktober 2024

inloggad som

Skånska aktörer hoppas på rejäl utdelning i forskningsproppen

Inom kort presenterar regeringen sin forskningsproposition som pekar ut färdriktningen för de svenska universiteten och högskolorna de närmaste fyra åren. Ökade anslag står högst på önskelistan i de akademiska korridorerna, visar Rapidus rundringning till Skånes tyngsta forskningsaktörer.

I sommar stod det klart att Malmö högskola ska få universitetsstatus. Inför det hoppas högskolan på extra grundanslag.

– Budgetproppen för 2017 visade på 90 miljoner kronor extra i grundanslaget, men om vi ska motsvara de andra nya universiteten så borde siffran vara 190 miljoner. Där vill vi gärna ha ett besked, säger rektor Kerstin Tham till Rapidus.

Även Bo Ahrén, vicerektor vid Lunds universitet, lyfter fram ökade basanslag som den viktigaste punkten.

Bo Ahrén– Det är en förutsättning för långsiktig kvalitet i forskningen så det hoppas vi på. Om forskare är beroende av enbart kortsiktig extern finansiering kan de bara jobba med det som ger snabba resultat, men stora genombrott kräver att man vågar ta risker, säger han till Rapidus.

Senaste forskningspropositionen, som presenterades 2012, inkluderade bland annat 625 miljoner kronor i ökade anslag till ESS över fyra års tid, 100 miljoner mer till Max IV och stegvis ökade anslag till Rise, som samlar statliga industriforskningsinstitut.

Max IV har i dagsläget 14 finansierade strålrör varav två kommer användas av forskare för första gången inom de närmaste veckorna. Max IV:s chef Christoph Quitmann hoppas på långsiktigt stöd från regeringen.

Christoph_Quitmann– Det viktigaste för oss är långsiktig operativ finansiering. Vi hoppas på att kunna utbilda studenter och industrin i större omfattning. Vi försöker även föra ut vår röntgenteknik till andra industrier, till exempel skogsindustrin som är en stor del av svenskt näringsliv, säger han til Rapidus.

Bland annat är ForMax, ett strålrör skräddarsytt åt forskning för skogs- och pappersindustrin, under utveckling. Regeringen avsatte tidigare i år 10 miljoner kronor åt KTH för en förstudie. Det kostar ungefär 100 miljoner att bygga ett strålrör och lika mycket att driva under tio års tid. Hälften av de pengarna är sedan tidigare säkrade från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse förutsatt att Max IV kan få ihop lika mycket själva.

Rise fick i höstens budgetproposition ytterligare 100 miljoner kronor i ökade anslag från 2018 och framåt. Forskningsinstitutet Mapci I Lund grundades 2013 för att hålla kvar kompetensen inom telekom efter nedskärningar på Sony och håller på att ombildas och lämnas över till Rise.

bjorn_landfeldt_3– Jag önskar mig en förstärkt satsning på forskningen runt telekomindustrin. De stora företagen vill finnas i de delar av världen där det händer spännande saker och ur forskningen kommer lösningar som är väldigt ”cutting edge”. Därför är det viktigt att medlen inte bara hamnar i Stockholm och Göteborg, säger Mapics vetenskapliga chef Björn Landfeldt till Rapidus.

Elin Andersson Rosenstock
Emily Binks

Inom kort presenterar regeringen sin forskningsproposition som pekar ut färdriktningen för de svenska universiteten och högskolorna de närmaste fyra åren. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ljuddesign sticker ut

    ,
    ”Det ska bli ett välkänt märke. Inte i Sverige, utan i världen.” Malmöbolaget Stonebjelks exklusiva designhögtalare är så långt ifrån massproduktion man kan komma. Ändå har Ludvig Stenbjelke hittat köpare över hela världen.

  • Lån som riskkapital växande trend

    Har du ett tillväxtföretag men svårt att resa riskkapital? Stirra dig inte blind på att sälja nya aktier. Det går att låna pengarna också. Begreppet venture debt har seglat upp som en allt vanligare finansieringsform

  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.


  • Tillväxt Helsingborg återvänder till rötterna

    Jeremie Poirier, superminglare och initiativtagare till jätteeventet the Drop, blir ny vd för Tillväxt Helsingborg. Rekryteringen markerar en nystart för stiftelsens ursprungsidé.

  • Innovation Skånes nya miljardmål

    I somras tillträdde Tue David Bak som vd för Innovation Skåne. Nu har han lagt om strategin för hur innovationsbolaget ska arbeta och vilka mål som ska nås. Det handlar om stora pengar och målen är minst sagt djärva.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Tunga namn till växande Ystad Summit

    Arrangören hoppas på konkreta svar på frågor som rör hållbarhet och beredskap när den tredje upplagan av Ystad Summit drar i gång i morgon. På plats från näringslivshåll finns bland andra Tetra Paks Sverigechef Marie Sandin och Johanna Nordell, hållbarhetschef på Ikea Sverige.

  • Sista dagen för tillväxtnestorn

    I morgon fredag är det sista arbetsdagen för Jan-Erik Bengtsson efter 13 år som ledare för Tillväxt Malmö. – Jag är stolt över att ha skapat 2 500 nya jobb i Malmö, säger han.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.