fredag 10 maj 2024

inloggad som

Tord Wingren går in i skånskt bioteknikbolag

I augusti tog Maximilian Ottosson över rodret i bioteknikbolaget Cellevate i Lund efter Tobias Ekman. I samma veva fick bolaget en kapitalinjektion genom en nyemission i miljonklassen, då bland andra Tord Wingren gick in som ny delägare.

Det externa kapitalet kommer från två håll. En del står Huaweis Lundachef Tord Wingren för, den andra delen kommer från det svensk-saudiska holdingbolaget ASA Group. Enligt Maxilian Ottosson har grundarna bakom ASA Group erfarenhet av kommersialisering av bolag med fokus på skalbarhet och paketering av erbjudanden mot marknaden.

– Vi har fokuserat på produktutveckling under en längre tid, nu är det viktigt att få igång försäljningen. Så pengarna kommer i huvudsak gå till det, säger Maximilian Ottosson till Rapidus.

Cellevates produkt är en petriskål med nanofiberstruktur som gör att den mer liknar kroppens naturliga miljö. Därmed ska glappet minska mellan resultat från labbtester av läkemedel och det verkliga utfallet.

– Vi har adderat en tredje dimension i vår plattform. På så sätt härmar vi den extracellulära matrisen som består av kollagen och elastinfiber som finns mellan alla celler i kroppen, förklarar Maximilian Ottosson.

Hittills har Cellevate valt att marknadsföra sig mot mindre forskargrupper där de har haft kontroll på hur produkten har använts, en befintlig kund är Biomedicinskt centrum i Lund. Men på sikt tänker man sig en marknad för större läkemedelsföretag.

Förutom Maximilian Ottosson är även Albin Jakobsson operativ i företaget som teknikchef. De är tillsammans majoritetsägare i Cellevate och tillhör den kvartett med teknologstudenter från LTH som tillsammans med två professorer grundade bolaget 2014. De övriga fyra är inte längre aktiva, men har fortfarande ägarandelar.

Cellevate är på väg att flytta in i inkubatorn Smile på Medicon Village i Lund.

Magnus Erlandsson

I augusti tog Maximilian Ottosson över rodret i bioteknikbolaget Cellevate i Lund efter Tobias Ekman. I samma veva fick bolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen