lördag 20 april 2024

inloggad som

BrainLit får ny vd och slår sig in i Asien

|  
|  ,

Lundaföretaget BrainLit har gjort sin första installation i Asien. Det är det svenska konsulatet i Hong Kong som fått ljussystemet BioCentric Lighting och nu satsar företaget på att starta tekniksupport i Asien och USA.

– Responsen från andra delar av Asien har varit fantastisk, delegationer från Thailand och Malaysia har redan varit och tittat på systemet på svenska konsulatet. I Hong Kong jobbar man i snitt tio timmar och under den långa monsunsäsongen betyder det att man kliver ut i mörkret när man jobbat färdigt. Då får man sömnproblem förr eller senare, och många andra hälsorelaterade effekter därefter, säger BrainLits tillträdande vd Niclas Olsson till Rapidus.

Han tillträder formellt som vd för BrainLit den 1 maj, men finns redan på plats i företaget. Tidigare har han arbetat för bolag som Geting och Synergy Health i bland annat Indien, USA, Singapore, Shanghai och just Hong Kong.

– Jag har jobbat mycket med att hjälpa innovationsbolag ut på världsmarknaden. När jag reste runt i Asien med BrainLits grundare Tord Wingren blev jag så intresserad av tekniken att jag ville få fokusera på bara den i stället för att jobba brett. I dag är ljus och dess påverkan på människans hälsa en topprioritet inom hälsovården globalt. Klimatförändringarna gör att människor stannar inne ännu mer, och då förbrukar vi ännu mer energi, säger Niclas Olsson.

BrainLit, som startade i Lund 2015, utvecklar ett adaptivt belysningssystem som imiterar dagsljus och kan följa dess variation under dygnet. Bolaget riktar sig dels till kontor, fabriker, skolor och andra arbetsplatser, dels till sjukvården.

Niclas Lindstrand

Lundaföretaget BrainLit har gjort sin första installation i Asien. Det är det svenska konsulatet i Hong Kong som fått ljussystemet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.