torsdag 25 april 2024

inloggad som

Nya tunga delägare till BrainLit

Lundabolaget BrainLit har tagit in sju miljoner kronor och får därmed nya delägare. Pengarna ska gå till den planerade utlandsexpansionen och att snabba på vidareutvecklingen av bolagets patenterade belysningssystem.

Vid emissionen deltog flera befintliga ägare, däribland Dan Olofssons investeringsbolag Danir som nu också tar plats i styrelsen via Johan Glennmo. BrainLit har sedan start haft en tung ägarskara toppad av bland andra Tord Wingren och Bert Nordberg.

Bland de nya delägarna syns Björn Zethraeus – medgrundare till Stockholmsbaserade CLX Networks med omsättning över miljarden samt Per Lennart Jybe – tidigare ordförande och majoritetsägare på Landskronabaserade förpackningsbolaget Scandiflex som 2015 såldes till finska investeringsbolaget Quadrans.

BrainLit utvecklar ett adaptivt belysningssystem som imiterar dagsljus och kan följa dess variation under dygnet. Bolaget riktar sig dels till kontor, fabriker, skolor och andra arbetsplatser, dels till sjukvården. Ljuset kan ställas in efter eget behov, som på recept, och har till exempel installerats på neonatalavdelningen vid Helsingborgs nya sjukhus. Andra lokala exempel är Lindeborgsskolan och Minneskliniken i Malmö samt Mårtens äldreboende i Lund.

– Vi har sålt produkter i tre år och allt har varit första generationen. Nu utvecklar vi andra generationens produkter, baserat på våra starka patent, säger Ofelia Madsen, vd på BrainLit, till Rapidus.

Den nya generationens produkter ska effektivisera installationen och vara kompatibla med framtidens smarta byggnader. Förhoppningen är att bland annat ta mark i bygg- och fastighetsbranschen och ha de första utländska kunderna klara under första kvartalet 2019. Första fokusområdena utomlands blir Asien och USA.

– Skandinavien kommer alltid vara vår hemmamarknad men tillväxten kommer att komma från andra delar av världen, säger Ofelia Madsen.

I år landar omsättningen på samma nivå som i fjol, 12 miljoner kronor, vilket enligt Madsen vittnar om att det varit ett år av investeringar. Målet är att omsätta 50 miljoner kronor år 2019. BrainLit sysselsätter ett tiotal personer och flyttar efter årsskiftet in på Medicon Village, vars tidigare vd Mats Leifland är ordförande i bolaget.

Emiliano Strauss

Lundabolaget BrainLit har tagit in sju miljoner kronor och får därmed nya delägare. Pengarna ska gå till den planerade utlandsexpansionen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.