lördag 27 april 2024

inloggad som

Dansk dagisrobot rullar över sundet

Danska Kubo Robotics har internationella expansionsplaner för sin pedagogiska robot och första utlandsmarknaden blir Sverige, uppger vd Tommy Otzen för Rapidus. Satsningen kommer efter att Kubo under våren fått in sju miljoner danska kronor från halvstatliga Vækstfonden, IT-bolaget KMD samt den nya styrelseledamoten och Lego-veteranen Robbert Stecher.

Kubo Robotics har väckt uppmärksamhet med sina små robotar som ger förskolebarn en introduktion till programmering och automatisering. Med pusselbitar sätter barnen ihop en sekvens som roboten läser av och följer. Robotens huvud kan bytas ut så att den till exempel kan användas för att träna stavning genom att köra över pusselbitar med bokstäver men stanna om den möter en felaktig bokstav.

Det nya kapitalet ska användas för att bygga upp organisationen och rulla ut robotarna internationellt. Om den närstående expansionen i Sverige säger Tommy Otzen till Rapidus:

– Arbetet med strategi och marknadsaktiviteter startar denna vecka. En av de första uppgifterna blir att identifiera potentiella distributörer och samarbetsparter. Vårt mål är att kunna påbörja försäljningen i augusti, vilket är ambitiöst men borde vara möjligt.

Tommy Otzen grundade Kubo Robotics 2014 tillsammans med Daniel Friis Lindegaard.

Vækstfonden, med huuvdkontor i Hellerup norr om Köpenhamn, har länge haft ögonen på robotindustrin på Fyn, där Kubo Robotics har sin bas.

– Med bakgrund i den starka fynska robotmiljön har Kubo Robotics ett starkt team som både rymmer teknisk insikt och kommersiell kompetens, säger Lars Rønn på Vækstfondens investeringsavdeling, VF Venture.

Kubo Robotics nya styrelseledamot och delägare Robbert Stecher har en 15-årig karriär på Lego bakom sig, senast från en roll i koncernledningen.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Danska Kubo Robotics har internationella expansionsplaner för sin pedagogiska robot och första utlandsmarknaden blir Sverige, uppger vd Tommy Otzen för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.