tisdag 5 mars 2024

inloggad som

Danska Donkey Republics lånecyklar börjar rulla i Ängelholm

Köpenhamnsbolaget Donkey Republics cyklar med Bluetooth-lås och app-koppling finns redan i Lund, Malmö och Helsingborg. De närmaste månaderna expanderar verksamheten till Ängelholm och Mölndal söder om Göteborg. Det är startskottet för en bredare svensk expansion, uppger vd:n och medgrundaren Erdem Ovacik.

– Vi förhandlar just nu med Västtrafik, som är intresserade av att vi servar en rad orter. Generellt är de västsvenska städerna mer intresserade av vårt koncept, säger Erdem Ovacik till Rapidus.

Han startade bolaget 2013 tillsammans med Alexander Frederiksen, Rune Kokholm och Jens Frandsen. En app används för att lokalisera, hyra och låsa upp Donkey Republics cyklar. Tidigare pilotprojekt i Göteborg och Gälve har fått avbrytas men överlag har Donkey Republic expanderat kraftigt sedan starten och finns nu i 53 europeiska städer genom en franschise-modell.

Under 2016 och 2017 gick riskkapitalbolaget Howzat Partners in med sammanlagt 10,7 miljoner dollar för att bekosta den europeiska expansionen. Därutöver har en grupp affärsänglar och statliga Vækstfonden stoppat in 14,5 miljoner danska kronor 2017 och 3,2 miljoner i år.

– Vi är på vippen att stänga en andra finansieringsrunda på 7,5 miljoner danska kronor så vi är inte bekymrade över den finansiella situationen, säger Erdem Ovacik.

Donkey Republic sysselsätter 20 anställda på huvudkontoret i Köpenhamn. Totalt har bolaget i dag 4.000 lånecyklar, med planer om att dubbla den siffran under våren. Bara i Köpenhamn finns i dag 1.000 cyklar utställda. I slutet av april ska Köpenhamns bystyre dock debattera villkoren för Donkey Republic, vars verksamhet har gjort att användningen sjunker för kommunens egna eldrivna lånecyklar.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Köpenhamnsbolaget Donkey Republics cyklar med Bluetooth-lås och app-koppling finns redan i Lund, Malmö och Helsingborg. De närmaste månaderna expanderar verksamheten […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad