fredag 26 juli 2024

inloggad som

TAT upptaxeras efter Blackberry-affären

Efter en omfattande revision av storaffären 2010, då kanadensiska Blackberry köpte Malmöbolaget TAT, har Skatteverket underkänt ett antal avdrag för konsultarvoden. TAT, med dess kvarvarande ägare Jan Barchan och Johan Lenander, upptaxeras därmed med 3,2 miljoner kronor.

Skatteverket anser att TAT, The Astonishing Tribe, under 2011 och 2012 gjort felaktiga avdrag för konsultkostnader i samband med att man lade över stora delar av verksamheten i dotterbolaget User Interface in Sweden, det bolag som köptes av Blackberry för över 830 miljoner kronor. Kvar i TAT blev ett antal löpande kundkontrakt med andra mobiltillverkare.

Skatteverket ser inkråmsaffären som ett led i andelsavyttringen, vilket gör att de kostnader för konsulter som TAT tagit upp som driftskostnader istället ska behandlas enligt reglerna om kapitalvinster och kapitalförluster.

Detta resulterar i att bolaget redovisade för låg vinst under 2011 och 2012, vilken nu räknas upp med sammanlagt 3,2 miljoner kronor. Därmed höjs också skatten och TAT måste dessutom betala ett skattetillägg på drygt 140.000 kronor.

TAT ägs sedan 2011 av investerarna Johan Lenander och Jan Barchan. Medan Blackberrys svenska verksamhet numera är nedlagd har de existerande kontrakten i TAT fortsatt generera intäkter. Efterhand som kundernas telefonmodeller bytts ut och avtalen löpt ut har intäkterna minskat successivt, men i gengäld har bolaget inga anställda och knappt några utgifter. Bara under 2014 och 2015 har Lenander och Barchan därmed kunnat plocka ut över 20 miljoner kronor i utdelningar.

I ett mejl till Rapidus uppger Johan Lenander att duon fogar sig efter Skatteverkets bedömning.

”Skatteverkets revision av TAT var mycket omfattande och gick igenom räkenskaperna och dokument i TAT många år tillbaka i tiden. Vi hade en bra dialog med Skatteverket under de nästan två år som revisionen pågick och accepterar deras bedömning av hur konsultkostnaderna skall tas upp”, skriver han.

Johan Lenander, som har ett förflutet som vd för Aspiro, har efter Blackberry-affären investerat i ett antal uppstartsbolag i Öresundsregionen, ofta tillsammans med TAT-grundaren Hampus Jakobsson. Bland dem finns Trialbee, Modcam och Helsingborgsbaserade Bilprospekt. Jan Barchan har bland annat engagerat sig i Uppstart Malmö och sålt Malmöbolaget ConnectBlue till schweiziska U-blox. Han är även storägare i Nok9 i Malmö, tidigare AudioDev.

Jennie Lorentsson

Efter en omfattande revision av storaffären 2010, då kanadensiska Blackberry köpte Malmöbolaget TAT, har Skatteverket underkänt ett antal avdrag för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • E-commerce Park satsar på hållbar e-handel

    E-commerce Park i Helsingborg presenterar ett nytt inkubatorprogram: Sustainability Track. Denna gång med fokus på hållbar e-handel.

  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • Näringslivschefen: “Vi gjorde vad vi kunde för att behålla Kockums”

    Ett industriföretag som en gång var definierande för staden lämnar Malmö. Kommunens näringslivsdirektör Micael Nord menar att man gjorde vad man kunde för att behålla Kockums i stan, men tröstar sig med att flytten går inom regionen.

  • Precise toppvärvar från Lime

    Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

  • Great IT på förvärvsjakt

    Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

  • Åtta heta Hetch-startups att hålla koll på

    Under tolv veckor har åtta startups gått igenom Hetch acceleratorprogram. Finalen blev att pitcha sitt bolag inför potentiella investerare på Startup Demo Day i äkta Draknäste-miljö.