tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Arlövsföretag närmar sig serieproduktion av ny kolfiberkomposit

Corebon i Arlöv har de tre senaste åren utvecklat sin patenterade teknik i samband med kundprojekt inom robot- och automationsindustrin. Nu letar bolaget finansiering för att starta serieproduktion av sina egenutvecklade kolfiberkompositprodukter.

– Vårt mål är att få till en serieproduktion under 2016. Då behöver vi produktionspersonal, nya lokaler och ny organisation, säger teknisk chef och delägare Rasmus Olsson, som disputerat i reglerteknik på LTH.

Corebon grundades 2003 av Tobias Björnhov och Jacob Ljungh och sysselsätter sex personer, varav hälften på heltid. Från början utvecklade bolaget starka och lätta skidor av kolfiberkomposit, vilket innebär att plast armeras med kolfiber i form av till exempel en väv.

I samband med skidutvecklingen upptäckte bolaget att deras numera patenterade produktionsteknik kunde minska mängden plast i kolfiberkomposit, vilket gav materialet nya egenskaper som att det till exempel leder värme mycket bättre än vanlig komposit.

– I stället för att bara få ledning i fibrerna får du ledning mellan fibrerna också, där plasten skulle suttit. Genom att ha mindre plast i kompositen blir materialet starkare, styvare och kan leda värme bättre, säger Tobias Björnhov till Rapidus.

Utöver bättre ledningsmöjligheter i kolfiberkompositen har bolaget även utvecklat och patenterat teknik för att minska cykeltiden för uppvärmning och kylning av kompositmaterial, samt fördela värme jämnt, genom att använda induktionsvärme. Tekniken är bland annat applicerbar på formar vid kompositutveckling inom bilindustrin, samt för valsar inom textil- och förpackningsindustrin.

Bolaget utvecklar också modulära komponenter av kolfiberkomposit som slitstarka rör, leder, lager, plattor och balkar för tillämpning inom industrin. Där syns kunderna Cognibotics och RobotLab LTH.

Sedan två år tillbaka har utvecklingen av bolagets modulära komponenter bland annat finansierats via ett Vinnovaanslag på en miljon kronor samt motsvarande summa från Corebon, där Tobias Björnhov och Rasmus Olsson tillsammans äger mer än hälften av bolaget. Svenska Trebur och norska Staff har också gått in med pengar för utveckling av övrig teknik.

Corebon omsatte fyra miljoner kronor i fjor, med ett minusresultat på en kvarts miljon. Bland kunderna syns Stockholm Vatten, dit Corebon levererar lager av kolfiberkomposit för förflyttning av stora containrar.

Emily Binks

Corebon i Arlöv har de tre senaste åren utvecklat sin patenterade teknik i samband med kundprojekt inom robot- och automationsindustrin. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Mikrodust expanderar med ny vd 

  Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

 • Därför lämnar Kockums Malmö

  En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

 • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

  Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

 • Genombrott för Opticept

  Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
  – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.

 • Sportbetting blev träpaneler

  Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

 • Robotar från Lund vill in i e-handeln

  Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

 • Han blir ny vd för Nord-Lock

  Daniel Westberg blir nästa vd för Latourägda industriföretaget Nord-Lock Group i Malmö. Posten har visat sig vara en språngbräda för den som vill bli börs-vd.

 • Stororder till Nolato

  Plasttillverkaren Nolato i Torekov tecknar ett nytt avtal värt en årsomsättning på 700 Mkr under produktens livslängd. Och livslängden är lång, säger vd Christer Wahlquist.

 • Perfekt storm för BE Group

  Marknaden för stålprodukter har drabbats av en perfekt storm efter Ukrainakrigets utbrott. Med både fallande priser och efterfrågan har Sveriges […]