söndag 3 december 2023

inloggad som

Arlövsföretag närmar sig serieproduktion av ny kolfiberkomposit

Corebon i Arlöv har de tre senaste åren utvecklat sin patenterade teknik i samband med kundprojekt inom robot- och automationsindustrin. Nu letar bolaget finansiering för att starta serieproduktion av sina egenutvecklade kolfiberkompositprodukter.

– Vårt mål är att få till en serieproduktion under 2016. Då behöver vi produktionspersonal, nya lokaler och ny organisation, säger teknisk chef och delägare Rasmus Olsson, som disputerat i reglerteknik på LTH.

Corebon grundades 2003 av Tobias Björnhov och Jacob Ljungh och sysselsätter sex personer, varav hälften på heltid. Från början utvecklade bolaget starka och lätta skidor av kolfiberkomposit, vilket innebär att plast armeras med kolfiber i form av till exempel en väv.

I samband med skidutvecklingen upptäckte bolaget att deras numera patenterade produktionsteknik kunde minska mängden plast i kolfiberkomposit, vilket gav materialet nya egenskaper som att det till exempel leder värme mycket bättre än vanlig komposit.

– I stället för att bara få ledning i fibrerna får du ledning mellan fibrerna också, där plasten skulle suttit. Genom att ha mindre plast i kompositen blir materialet starkare, styvare och kan leda värme bättre, säger Tobias Björnhov till Rapidus.

Utöver bättre ledningsmöjligheter i kolfiberkompositen har bolaget även utvecklat och patenterat teknik för att minska cykeltiden för uppvärmning och kylning av kompositmaterial, samt fördela värme jämnt, genom att använda induktionsvärme. Tekniken är bland annat applicerbar på formar vid kompositutveckling inom bilindustrin, samt för valsar inom textil- och förpackningsindustrin.

Bolaget utvecklar också modulära komponenter av kolfiberkomposit som slitstarka rör, leder, lager, plattor och balkar för tillämpning inom industrin. Där syns kunderna Cognibotics och RobotLab LTH.

Sedan två år tillbaka har utvecklingen av bolagets modulära komponenter bland annat finansierats via ett Vinnovaanslag på en miljon kronor samt motsvarande summa från Corebon, där Tobias Björnhov och Rasmus Olsson tillsammans äger mer än hälften av bolaget. Svenska Trebur och norska Staff har också gått in med pengar för utveckling av övrig teknik.

Corebon omsatte fyra miljoner kronor i fjor, med ett minusresultat på en kvarts miljon. Bland kunderna syns Stockholm Vatten, dit Corebon levererar lager av kolfiberkomposit för förflyttning av stora containrar.

Emily Binks

Corebon i Arlöv har de tre senaste åren utvecklat sin patenterade teknik i samband med kundprojekt inom robot- och automationsindustrin. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad