söndag 3 december 2023

inloggad som

Cognibotics bygger egen produktion

|  
|  

LTH-avknoppningen Cognibotics tar in 40 miljoner kronor för att vidareutveckla sin affär att öka industrirobotars precision. Från att ha arbetat mest med algoritmer och mjukvara ska nu företaget ta fram egna robotarmar också.

– Vi ska lansera nya typer av robotarmar, en för att vara väldigt stark och stabil, en för att vara extremt snabb och lättviktig. Båda bygger på kolfiberteknik tillsammans med vår egen styrsystemteknik, säger Cognibotics vd och grundare Klas Nilsson till Rapidus.

Ursprungstanken när Cognibotics grundades 2013 var att företaget skulle licensiera ut sina patent för att låta industrirobotar själva förbättra sin precision. Med det nya kapitalet ska företaget nu i stället bygga en egen produktion i mindre skala.

– Vi ska inte bara vara ett mjukvaruföretag med lite support utan också ta fram egen hårdvara när det inte går att korrigera gamla robotar. Det är ingen jättefabrik som vi ska bygga utan en liten med små serier som visar andra hur det kan fungera enligt våra nya patent, säger Klas Nilsson.

Vid nyemissionen går teknikfonden Fairpoint Capital in med drygt 15 miljoner kronor och Tibia Konsult, som är delägt av Sten K Johnsons stiftelse, med nästan lika mycket. Övrigt kapital kommer från nuvarande ägare, som är personer i eller kring företaget, samt det Malmöbaserade riskkapitalbolaget Porte-Monnaie Venture.

– Jag ser detta som vår sista emission. Den räcker definitivt för att förbättra våra befintliga produkter och ta fram nya robotarmar. Vi har haft lite små marginaler tidigare, nu måste vi bli en stabil leverantör, säger Klas Nilsson.

Niclas Lindstrand

LTH-avknoppningen Cognibotics tar in 40 miljoner kronor för att vidareutveckla sin affär att öka industrirobotars precision. Från att ha arbetat […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad