onsdag 17 juli 2024

inloggad som

Cognibotics värvar Duni-topp

|  
|  ,

LTH-avknoppningen Cognibotics grundare Klas Nilsson lämnar vd-stolen. In kommer Fredrik Malmgren, som slutade som operativ chef på det börsnoterade servettbolaget Duni under dramatiska former i juli.

– Jag har under ett par års tid tänkt att jag vill ha mer tid till tekniken, utvecklingen och kundrelationerna. Att leda företaget tar ganska mycket tid när man blivit mer än 15 anställda. Min starka sida är tekniken, det är vad jag brinner för. Så redan när vi letade investerare inför nyemissionen i våras sa jag att jag samtidigt letade efter en vd, säger Klas Nilsson till Rapidus.

Fredrik Malmgren lämnade Duni i början av juli som en av många toppchefer som hoppade av. Det slutade med att styrelsen sparkade sin vd. Den 1 oktober blir han alltså i stället vd för Cognibotics.

– Är man smart så tar man ledningspersoner från kundsidan. Duni har både behov av robotar och ser vilka saker som dagens teknik inte kan tillfredsställa. Då kommer vi in som en hightechspelare som kan se på nya saker, säger Klas Nilsson.

Hans egen nya roll har ingen titel, men han beskriver det som att han blir ett alltiallo som kan fokusera på den långsiktiga tekniska utvecklingen och samtidigt följa med på kundbesök.

– Med mitt nätverk i robotkretsar kan jag öppna lite dörrar. Det känns roligt att kunna växla mellan att ena dagen träffa kunder som säger vad som behöver fixas och nästa dag vara i labbet för att hitta en långsiktig lösning, säger han.

I mars tog Cognibotics in 40 miljoner kronor för att vidareutveckla sin affär att förbättra industrirobotars precision. Från att mest ha arbetat med algoritmer och mjukvara ska företaget även tar fram egna robotarmar. Coronakrisen har dock förskjutit alla planer med ett halvår. Nu är planen att presentera nya produkter i början av december i år.

Niclas Lindstrand

LTH-avknoppningen Cognibotics grundare Klas Nilsson lämnar vd-stolen. In kommer Fredrik Malmgren, som slutade som operativ chef på det börsnoterade servettbolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Youcruit i konkurs

  Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

 • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

  Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

 • Precise toppvärvar från Lime

  Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Danir ger sig in i fintechbranschen

  Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

 • Skånsk IoT i Sveriges största rederi

  Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.

 • De tar bank-ID ut i världen

  Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

 • Freedrum ur takt igen

  Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.