söndag 3 december 2023

inloggad som

Cognibotics värvar Duni-topp

|  
|  ,

LTH-avknoppningen Cognibotics grundare Klas Nilsson lämnar vd-stolen. In kommer Fredrik Malmgren, som slutade som operativ chef på det börsnoterade servettbolaget Duni under dramatiska former i juli.

– Jag har under ett par års tid tänkt att jag vill ha mer tid till tekniken, utvecklingen och kundrelationerna. Att leda företaget tar ganska mycket tid när man blivit mer än 15 anställda. Min starka sida är tekniken, det är vad jag brinner för. Så redan när vi letade investerare inför nyemissionen i våras sa jag att jag samtidigt letade efter en vd, säger Klas Nilsson till Rapidus.

Fredrik Malmgren lämnade Duni i början av juli som en av många toppchefer som hoppade av. Det slutade med att styrelsen sparkade sin vd. Den 1 oktober blir han alltså i stället vd för Cognibotics.

– Är man smart så tar man ledningspersoner från kundsidan. Duni har både behov av robotar och ser vilka saker som dagens teknik inte kan tillfredsställa. Då kommer vi in som en hightechspelare som kan se på nya saker, säger Klas Nilsson.

Hans egen nya roll har ingen titel, men han beskriver det som att han blir ett alltiallo som kan fokusera på den långsiktiga tekniska utvecklingen och samtidigt följa med på kundbesök.

– Med mitt nätverk i robotkretsar kan jag öppna lite dörrar. Det känns roligt att kunna växla mellan att ena dagen träffa kunder som säger vad som behöver fixas och nästa dag vara i labbet för att hitta en långsiktig lösning, säger han.

I mars tog Cognibotics in 40 miljoner kronor för att vidareutveckla sin affär att förbättra industrirobotars precision. Från att mest ha arbetat med algoritmer och mjukvara ska företaget även tar fram egna robotarmar. Coronakrisen har dock förskjutit alla planer med ett halvår. Nu är planen att presentera nya produkter i början av december i år.

Niclas Lindstrand

LTH-avknoppningen Cognibotics grundare Klas Nilsson lämnar vd-stolen. In kommer Fredrik Malmgren, som slutade som operativ chef på det börsnoterade servettbolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad