måndag 25 september 2023

inloggad som

Cognibotics redo för marknaden

|  
|  

Lundabolaget Cognibotics lämnar forskningsstadiet och gör sig redo för en kommersialisering av sina robotar. Till hjälp tar företaget in 60 miljoner kronor och nya erfarna delägare.

– Uppfinningarnas tid förbi. Nu lämnar vi forskningsvärlden och ger oss ut på marknaden, säger Cognibotics vd Fredrik Malmgren till Rapidus.

Bolaget, som utvecklar robotar för industrin, bildades 2013 och har sitt ursprung i forskning på LTH. Nu tar bolaget steget vidare mot kommersialisering av sina produkter. Det handlar i nuläget om två robotar: En större som kan borra, fräsa och hantera tunga saker samt en mindre materialhanteringsrobot. Den kan flytta produkter från en pall till en annan på 0,7 sekunder, vilket, enligt Fredrik Malmgren, gör den till världens snabbaste plockrobot.

– Vi kommer allra mest att använda pengarna till att bygga upp våra produkter och ställa ut dem hos kunder. Att få ut våra robotar är dyrt ur ett kassaflödesperspektiv, så det är det som lejonparten ska gå till, säger han.

Bolaget ska anställa mellan fem till tio nya medarbetare det närmaste året och letar även efter nya lokaler att växa i. Största investeraren i den aktuella nyemissionen är det danska holdingbolaget Newton, som bildades av grundarna till 3Shape och blir ny delägare i Cognibotics. Övriga finansiärer är de tidigare delägarna Fairpoint, Tibia och Port-Monnaie.

– De har gjort en sån här resa som vi har framför oss och är väldigt duktiga människor, säger Fredrik Malmgren.

Mette Carlbom

Lundabolaget Cognibotics lämnar forskningsstadiet och gör sig redo för en kommersialisering av sina robotar. Till hjälp tar företaget in 60 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad