torsdag 19 september 2024

inloggad som

Deeptechbolag växer i tysthet

|  
|  

På fyra år har Malmöbolaget Corebon – som producerar och utvecklar produkter i kolfiberarmerad komposit – växt med över 6.000 procent. Just nu är de extra aktuella i och med sitt samarbete med Cognibotics som Rapidus rapporterade om för ett par veckor sedan.

– Vi flyger lite under radarn, säger Tobias Björnhov, vd och medgrundare till Corebon.

Fiberarmerad komposit är plast förstärkt med längder av fiber, till exempel kol. Corebon utvecklar nya tillverkningsprocesser för fiberarmerad produktion. Dessa patenterade processer gör att man sedan kan ta fram helt nya produkter. I nuläget har de fler än 60 patent i sin portfölj och ytterligare patent som behandlas.

– Vi har utvecklat en unik teknik baserad på induktionsuppvärmning som minskar energi, koldioxid och sänker kostnaderna i hela kolfiberns värdekedja, från tillverkning till återvinning, säger Tobias Björnhov.

För fem år sedan sysselsatte bolaget, som bildades av Tobias Björnhov och Jacob Ljungh, sex personer. Nu är de över 100 anställda och har nyligen blivit klara med sin andra fabrik i Malmö. Det är en pilotanläggning för att visa upp tekniken. Förra året omsatte de drygt 146 miljoner kronor, en ökning från cirka 27 miljoner 2018.

– Vi jobbar med alla typer av industrier som har nytta av kolfiberteknik. Fordons- och flygindustrin, värmeväxlare samt processindustrier är några av dem.

Snabbast tillväxt har de inom 5G, där de tillverkar kompositer till antenner. 2018 gick Scania Growth Capital in som delägare och utöver det finns även några privatägda finansbolag med som ägare.

Mette Carlbom

På fyra år har Malmöbolaget Corebon – som producerar och utvecklar produkter i kolfiberarmerad komposit – växt med över 6.000 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bonesupport – ”Vi är bara i början”

    Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.

  • Strömhopp från Doxa

    Bara tre veckor efter att vd sagt upp sig slutar även finanschefen på fastighetsbolaget Doxa. Och dessförinnan har två styrelseledamöter avgått eller avböjt omval. Rapidus har tagit reda på vad som händer i bolaget.

  • Ester väljer Lund som bas för expansion

    Större kundtjänstavdelningar kan jobba betydligt effektivare med bättre verktyg. Det är mottot för det estniska bolaget Feelingstream som utvecklar AI-analys av kundsamtal. Lund har blivit navet för en nordisk expansion.


  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Google öppnar dörren för Zaplox

    Först Apple Wallet, sedan Google Wallet. I sommar har Lundabolaget Zaplox, med vd Tess Mattisson, lanserat världens första digitala hotellnyckellösning för Android-användare, framtagen i samarbete med Google. En första installation finns på Petter Stordalens hotell Clarion Hotel Post i Göteborg.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Därför lämnar Kockums Malmö

    En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

  • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

    Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.