onsdag 24 juli 2024

inloggad som

Deeptechbolag växer i tysthet

|  
|  

På fyra år har Malmöbolaget Corebon – som producerar och utvecklar produkter i kolfiberarmerad komposit – växt med över 6.000 procent. Just nu är de extra aktuella i och med sitt samarbete med Cognibotics som Rapidus rapporterade om för ett par veckor sedan.

– Vi flyger lite under radarn, säger Tobias Björnhov, vd och medgrundare till Corebon.

Fiberarmerad komposit är plast förstärkt med längder av fiber, till exempel kol. Corebon utvecklar nya tillverkningsprocesser för fiberarmerad produktion. Dessa patenterade processer gör att man sedan kan ta fram helt nya produkter. I nuläget har de fler än 60 patent i sin portfölj och ytterligare patent som behandlas.

– Vi har utvecklat en unik teknik baserad på induktionsuppvärmning som minskar energi, koldioxid och sänker kostnaderna i hela kolfiberns värdekedja, från tillverkning till återvinning, säger Tobias Björnhov.

För fem år sedan sysselsatte bolaget, som bildades av Tobias Björnhov och Jacob Ljungh, sex personer. Nu är de över 100 anställda och har nyligen blivit klara med sin andra fabrik i Malmö. Det är en pilotanläggning för att visa upp tekniken. Förra året omsatte de drygt 146 miljoner kronor, en ökning från cirka 27 miljoner 2018.

– Vi jobbar med alla typer av industrier som har nytta av kolfiberteknik. Fordons- och flygindustrin, värmeväxlare samt processindustrier är några av dem.

Snabbast tillväxt har de inom 5G, där de tillverkar kompositer till antenner. 2018 gick Scania Growth Capital in som delägare och utöver det finns även några privatägda finansbolag med som ägare.

Mette Carlbom

På fyra år har Malmöbolaget Corebon – som producerar och utvecklar produkter i kolfiberarmerad komposit – växt med över 6.000 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Därför lämnar Kockums Malmö

    En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

  • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

    Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

  • Genombrott för Opticept

    Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
    – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.

  • Skånsk IoT i Sveriges största rederi

    Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.

  • Sportbetting blev träpaneler

    Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.