tisdag 5 mars 2024

inloggad som

Deeptechbolag växer i tysthet

|  
|  

På fyra år har Malmöbolaget Corebon – som producerar och utvecklar produkter i kolfiberarmerad komposit – växt med över 6.000 procent. Just nu är de extra aktuella i och med sitt samarbete med Cognibotics som Rapidus rapporterade om för ett par veckor sedan.

– Vi flyger lite under radarn, säger Tobias Björnhov, vd och medgrundare till Corebon.

Fiberarmerad komposit är plast förstärkt med längder av fiber, till exempel kol. Corebon utvecklar nya tillverkningsprocesser för fiberarmerad produktion. Dessa patenterade processer gör att man sedan kan ta fram helt nya produkter. I nuläget har de fler än 60 patent i sin portfölj och ytterligare patent som behandlas.

– Vi har utvecklat en unik teknik baserad på induktionsuppvärmning som minskar energi, koldioxid och sänker kostnaderna i hela kolfiberns värdekedja, från tillverkning till återvinning, säger Tobias Björnhov.

För fem år sedan sysselsatte bolaget, som bildades av Tobias Björnhov och Jacob Ljungh, sex personer. Nu är de över 100 anställda och har nyligen blivit klara med sin andra fabrik i Malmö. Det är en pilotanläggning för att visa upp tekniken. Förra året omsatte de drygt 146 miljoner kronor, en ökning från cirka 27 miljoner 2018.

– Vi jobbar med alla typer av industrier som har nytta av kolfiberteknik. Fordons- och flygindustrin, värmeväxlare samt processindustrier är några av dem.

Snabbast tillväxt har de inom 5G, där de tillverkar kompositer till antenner. 2018 gick Scania Growth Capital in som delägare och utöver det finns även några privatägda finansbolag med som ägare.

Mette Carlbom

På fyra år har Malmöbolaget Corebon – som producerar och utvecklar produkter i kolfiberarmerad komposit – växt med över 6.000 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad