onsdag 24 juli 2024

inloggad som

Svenskar medfinansierar dansk rymdraket

Ett av de mest kända gräsrotsfinansierade projekten i Öresundsregionen avslutar i dagarna en finansieringsrunda. Målet är att täcka kostnaderna för att skjuta upp en fem meter lång rymdraket.

Bakom uppskjutningen står 50 ingenjörer och andra tekniker i Copenhagen Suborbitals, vilka är amatörer inom rymdforskningen men trots detta lyckats säkra 15.000 dollar från olika företag och privata donatorer i Danmark, Sverige och 28 andra länder. Kommersiella intäkter från exempelvis rundvisningar och föredrag om raketen väntas tillkomma.

Danmarks första astronaut Andreas Mogensen skjuts troligtvis upp i rymden på onsdag, från Kazakstan av den Europeiska rymdorganisationen ESA, och Copenhagen Suborbitals vill inte vara sämre. Målet är att skicka upp en egen astronaut. Frågan är varför.

– Varför inte? svarar sponsorchefen Christian Møller Nielsen till Rapidus och fortsätter:

– Det handlar också om att uppfylla en barndomsdröm, och vi bygger allt själva genom frivilligt arbete. Ett annat perspektiv är att kunna skicka upp satelliter som det kan finnas kommersiella möjligheter i på längre sikt.

nexoCopenhagen Suborbitals grundades 2008 som det enda privata rymdprogrammet i världen. Teamet har skickat flera raketer till rymden och har testat två rymdkapslar. Deras nästa raket, Nexø I, är 300 millimeter i diameter, 5,5 meter hög och har en vikt på endast 190 kilo. Vid uppskjutningen ute i Östersjön skall den testa teknik till den kommande och långt mycket större bemannade Spica-raketen.

Keld Broksø

Klik her for att se dansk version af artikeln.

Ett av de mest kända gräsrotsfinansierade projekten i Öresundsregionen avslutar i dagarna en finansieringsrunda. Målet är att täcka kostnaderna för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Därför lämnar Kockums Malmö

    En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

  • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

    Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

  • Genombrott för Opticept

    Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
    – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.

  • Sportbetting blev träpaneler

    Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

  • Han blir ny vd för Nord-Lock

    Daniel Westberg blir nästa vd för Latourägda industriföretaget Nord-Lock Group i Malmö. Posten har visat sig vara en språngbräda för den som vill bli börs-vd.

  • Stororder till Nolato

    Plasttillverkaren Nolato i Torekov tecknar ett nytt avtal värt en årsomsättning på 700 Mkr under produktens livslängd. Och livslängden är lång, säger vd Christer Wahlquist.

  • Perfekt storm för BE Group

    Marknaden för stålprodukter har drabbats av en perfekt storm efter Ukrainakrigets utbrott. Med både fallande priser och efterfrågan har Sveriges […]