måndag 22 april 2024

inloggad som

Svenskar medfinansierar dansk rymdraket

Ett av de mest kända gräsrotsfinansierade projekten i Öresundsregionen avslutar i dagarna en finansieringsrunda. Målet är att täcka kostnaderna för att skjuta upp en fem meter lång rymdraket.

Bakom uppskjutningen står 50 ingenjörer och andra tekniker i Copenhagen Suborbitals, vilka är amatörer inom rymdforskningen men trots detta lyckats säkra 15.000 dollar från olika företag och privata donatorer i Danmark, Sverige och 28 andra länder. Kommersiella intäkter från exempelvis rundvisningar och föredrag om raketen väntas tillkomma.

Danmarks första astronaut Andreas Mogensen skjuts troligtvis upp i rymden på onsdag, från Kazakstan av den Europeiska rymdorganisationen ESA, och Copenhagen Suborbitals vill inte vara sämre. Målet är att skicka upp en egen astronaut. Frågan är varför.

– Varför inte? svarar sponsorchefen Christian Møller Nielsen till Rapidus och fortsätter:

– Det handlar också om att uppfylla en barndomsdröm, och vi bygger allt själva genom frivilligt arbete. Ett annat perspektiv är att kunna skicka upp satelliter som det kan finnas kommersiella möjligheter i på längre sikt.

nexoCopenhagen Suborbitals grundades 2008 som det enda privata rymdprogrammet i världen. Teamet har skickat flera raketer till rymden och har testat två rymdkapslar. Deras nästa raket, Nexø I, är 300 millimeter i diameter, 5,5 meter hög och har en vikt på endast 190 kilo. Vid uppskjutningen ute i Östersjön skall den testa teknik till den kommande och långt mycket större bemannade Spica-raketen.

Keld Broksø

Klik her for att se dansk version af artikeln.

Ett av de mest kända gräsrotsfinansierade projekten i Öresundsregionen avslutar i dagarna en finansieringsrunda. Målet är att täcka kostnaderna för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad