fredag 1 mars 2024

inloggad som

Ström & Gulliksson pressat av påstått bokföringsfiffel

Ett påstått bokföringsfiffel har kostat patentbyrån Ström & Gulliksson i Malmö 19 miljoner kronor. Nu riktar bolaget allvarliga anklagelser mot en tidigare hög chef såväl som en gammal ägare samt företagets förra revisionsbyrå.

Rapidus har granskat den nyligen registrerade årsredovisningen för Ström & Gulliksson och dess ägarbolag Studentgatan Patent AB. Räkenskapsåret, som varade fram till augusti 2014, slutade med en förlust på 4,5 miljoner kronor – vilket i huvudsak beror på en mångårig och omfattande manipulation av bokföringen.

Det hävdar ledningen som i bokslutskommentarerna anklagar en tidigare hög chef i verksamheten, men även riktar kritik mot danska före detta ägaren Arator A/S samt revisionsjätten EY. Totalt ska trixandet med räkenskaperna ha skapat en differens på 19 miljoner kronor.

För att täcka förlusterna har moderbolaget tvingats skjuta till 4 miljoner i nytt kapital till Ström & Gulliksson.

Den utpekade chefen har i dag fått lämna verksamheten. Rapidus har sökt vederbörande i flera dagar utan framgång. Ärendet är känsligt och Ström & Gullikssons vd Rikard Roos vill inte ge fler detaljer än vad som framkommer i årsredovisningen.

Där skriver bolaget att man utöver den tidigare chefen även riktat anspråk mot Ernst & Young (EY) samt Arator A/S, som står bakom Köpenhamnsbaserade patentbyrån Plougmann & Vingtoft och fram till 2011 ägde Ström & Gulliksson innan den lokala företagsledningen i Malmö köpte ut verksamheten.

– Vi har under en tid haft löpande dialog med Ström & Gulliksson i ärendet, men inte mottagit något formellt krav. Om det skulle komma ett sådant får vi ta ställning till det då, säger EY:s regionchef i Malmö Per Karlsson till Rapidus.

Han vill inte kommentera vad som egentligen hänt och vad som ligger bakom anklagelserna om fiffel på Ström & Gulliksson.

– Som revisorer kan vi inte uttala oss om några specifika händelser i bolaget.

Arators ordförande Ulrik Bülow avböjer helt att svara på Rapidus frågor och Rikard Roos vill för sin del hellre blicka framåt.

Rikard Roos− Den 1 september påbörjade vi ett nytt räkenskapsår som ser ut att bli Ström & Gullikssons bästa någonsin vad gäller omsättning och resultat, säger han till Rapidus.

I Ström & Gullikssons bokslut, som gäller september 2013 till augusti 2014, omsatte rörelsen 81,3 miljoner kronor. Utöver smällen från tvisten runt redovisningen har kostnader tagits för nyanställningar av flera patentjurister och en flytt av Lundakontoret till Ideon Gateway.

Byrån grundades 1975 och sysselsätter i dag ett femtiotal medarbetare vid filialer i Malmö, Helsingborg, Stockholm, Göteborg och Lund. I Malmö tar Ström & Gulliksson under hösten plats i Jernhusens nybygge Glasvasen, nära centralstationen.

Ström & Gulliksson ägs av en partnergrupp med patentkonsulter anställda i bolaget.

Erik Olausson
Kristian Svensson

Ett påstått bokföringsfiffel har kostat patentbyrån Ström & Gulliksson i Malmö 19 miljoner kronor. Nu riktar bolaget allvarliga anklagelser mot […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.