fredag 17 maj 2024

inloggad som

Nyföretagarcentrum skissar på internationell inkubator

Skåne kan komma få ytterligare ett projekt för att ta tillvara inflyttande kompetens med koppling till det lokala näringslivet, universitetet och satsningar som Max IV och ESS. Lunds Nyföretagarcentrum har under ett år undersökt förutsättningarna och behovet av en internationell inkubator som tar tillvara inflyttad kompetens.

Slutsatsen man dragit och som presenteras i en ny rapport som Rapidus tagit del av är att det finns vit fläck när det gäller att fånga upp och utnyttja inflyttade personers kunskaper och driv.

– Både i regeringen och på EU-nivå anser man att vi behöver ta tillvara internationell kompetens för att expandera vårt näringsliv. Vi ser också ett behov från målgrupperna det gäller. Utländska studenter som skulle kunna stanna kvar och starta företag, människor som kommer hit för att jobba under en period och deras medföljande partner. Personer som återvänder från utlandstjänster samt alla kunniga personer med internationell erfarenhet som redan finns här, men som inte hittar vägen att använda sina förmågor, säger Lunds Nyföretagarcentrums vd Gabriel Olsson.

Som Rapidus tidigare rapporterat finns det en oro från bland annat ESS-organisationen för att den inflyttande expertisen inte stannar kvar, eftersom deras medföljande partner inte får jobb.

I förslaget som Nyföretagarcentrum överlämnar till Region Skåne understryks bland annat att inkubatorn bör fokusera på tjänstesektorn samt att verka för en modell uppbyggd kring team med internationell bakgrund och erfarenhet. Inkubatorn ska erbjuda ett grundutbud av tjänster som både är allmänna och viktiga för nya företag, men också tjänster som är speciellt anpassade för aktörer utan nätverk i regionen.

Rapporten pekar bland annat ut behovet av att bättre kunna ge stöd till företagen när det gäller olika former av ansökningar om EU-medel, utvecklingsbidrag med mera, frågor som universitetet är bra på men som vanliga företag ofta inte är experter på. Här skulle Region Skåne kunna tillsätta kompetens och resurser för att bistå företagen, säger Gabriel Olsson.

Bland uppsatta målbilder finns 100 nya jobb inom tre år. Finansiering föreslås bli offentlig och att medel söks från Lunds kommun, Tillväxtverket och kommande strukturfondprogram, men att en serviceavgift tas ut från deltagande företag.

Jennie Lorentsson

Skåne kan komma få ytterligare ett projekt för att ta tillvara inflyttande kompetens med koppling till det lokala näringslivet, universitetet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad