torsdag 29 februari 2024

inloggad som

”Pengarna återinvesteras i Camurus”

Efter mångåriga förluster redovisade Ideonbolaget Camurus 2013 ett plusresultat på 91 miljoner kronor – och det var innan den senaste miljardaffären med amerikanska Braeburn Pharmaceutical blev klar. Men GS Development, som stått för fiolerna under utvecklingsåren, har inga planer på att plocka ut vinsterna uppger ägaren Per Sandberg i en intervju med Rapidus.

Licensavtalet med Novartis, som slöts 2013, ger den schweiziska jätten rätt att utveckla och kommersialisera Camurus långtidsverkande behandling av patienter med akromegali och neuroendokrina tumörer, och Braeburn detsamma för Camurus buprenorfinprodukt för behandling av opiatberoende. Avtalen inkluderar initiala betalningar på mer än 350 miljoner kronor sammanlagt och framtida, möjliga milstolpeersättningar och royalties i miljardklassen.

Per Sandberg 090420 Foto: Klas Andersson− Pengarna återinvesteras i Camurus och ger oss möjligheter att driva fler projekt och att ta fram fler produkter. Förhoppningsvis kan vi också nyanställa ett tiotal personer inom de närmsta tolv månaderna, framförallt på forskningssidan, säger Per Sandberg till Rapidus.

GS Development-koncernen grundades av han far Gunnar Sandberg, som 1992 sålde sitt skötebarn ElektroSandberg till Sydkraft. Per Sandberg beskriver bolaget som en långsiktig ägare som gärna går in tidigt i utvecklingsfasen tillsammans med forskaren. Camurus har ingått i portföljen sedan 1991, och det tog drygt tio år innan bolaget gav intäkter. Aimpoint, som tillverkar rödpunktssikten, har funnits med sedan 1975, och diskmaskinsbolaget Granuldisk sedan 1987.

Minstingen i portföljen är Bioimplant Scandinavia, som tillverkar implantat för handleder och numera ligger som ett dotterbolag till Camurus.

– Den produkten är CE-märkt och finns ute på marknaden, men vi behöver fortfarande starkare dokumentation av implantaten. Hittills har ett 40-tal artrospatienter och reumatiker i Europa fått dem inopererade och nu följer vi dem, säger Per Sandberg.

Aimpoint och Granuldisk har liksom Camurus växt med tiden, och efter många år under samma tak på Jägershillgatan i sydöstra Malmö blivit trångbodda. Till våren flyttar Granuldisk in i en nybygg fastighet intill.

För Camurus väntar nu global lansering, Aimpoint bedöms ha störst tillväxtpotential i Nordamerika och Europa inom jaktsegmentet och Granuldisk i Europa och Asien.

– Vi borde kunna bli 3–4 gånger så stora om 5–10 år. Om det bara är de här företagen då eller om vi har fyllt på är svårt att säga. Just nu tar de all vår tid och vi söker inga nya bolag. Men hittar vi något som berör storkök, jakt och skytte eller läkemedelsbehandlingar och gynnar den befintliga portföljen är det inte uteslutet att vi köper, säger Sandberg.

GS Developments bolag omsatte tillsammans förra året 683 miljoner, med ett koncernresultat efter finansnetto på 151 miljoner. Aimpoint omsatte drygt 330 miljoner kronor 2013, varav 200 på den amerikanska marknaden. Camurus tredubblade sin omsättning förra året, till 198 miljoner, och vinsten uppgick efter Novartisavtalet till 91 miljoner.

I dagsläget sysselsätter bolagsgruppen runt 230 anställda, Granuldisk har 60 anställda, Aimpoint 130 varav ett 100-tal i Malmö. Lundabaserade Camurus har cirka 40 anställda.

Jennie Lorentsson

Efter mångåriga förluster redovisade Ideonbolaget Camurus 2013 ett plusresultat på 91 miljoner kronor – och det var innan den senaste […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.