lördag 27 april 2024

inloggad som

Danmarks fiaskon väcker oro för Microsoft

Bara i år har två internationella IT-bolag dragit sig ur planerade etableringar i Danmark. Jakob Stoumann, vd på Oxford Research som varit rådgivare åt Google och Apple, menar att det finns lärdomar att dra inför Microsofts etablering i Skåne – vara medveten om riskerna och tänka på att molntjänster är konjunkturkänsliga.

För två år sedan köpte IT-jätten Apple mark i Aabebraas kommun på södra Jylland. Planen var, likt i Staffanstorp, att bygga nya dataservrar. I juni i år lades projektet plötsligt ner. Tre månader tidigare hade även Facebook lagt ner sina långt gångna planer på att etablera ett datacenter i Esbjerg.

Hur stor är risken att detsamma händer i Staffanstorp?

– Innan de börjar bygga finns det alltid en risk. Att köpa mark är inga stora pengar för dem. Vad de här bolagen gör är att säkra bra lägen runt om i Europa, säger Jakob Stoumann från Oxford Research Group som varit rådgivare åt både Google och Apples etableringar i Danmark.

Men orsaken till de slopade planerna beror med största sannolikhet på att företagens interna strategier ändrats. Det har mindre att göra med lokala förhållanden, menar Jakob Stoumann.

Något som däremot kan utgöra en direkt risk för planerna i Staffanstorp, är en nedgång i världsekonomin.

– Det råder inget tvivel på att en konjunkturnedgång globalt kommer att leda till en minskad efterfrågan på molntjänster, i alla fall på kort sikt, säger han

Finns det något som kommunen kan göra för att förbättra sina odds?

– Var en bra partner. Var flexibel och var snabb.

Mette Carlbom

Bara i år har två internationella IT-bolag dragit sig ur planerade etableringar i Danmark. Jakob Stoumann, vd på Oxford Research […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.