lördag 20 april 2024

inloggad som

Teknikjättar leder globalt sjukhusprojekt i Lund

|  ,
|  

Utvecklingsavdelningen vid Schneider Electric i Lund ska driva ett pilotprojekt med Microsoft. Bolagen ska samarbeta kring produkter inom digital energihantering och automation i fastigheter, och skräddarsy dem för svenska sjukhus.

Om projektet lyckas i Sverige ska lansering ske även i resten av Västeuropa, Australien och USA inom något år. Det är den Lundabaserade affärsutvecklingschefen Irina Lindquist, ansvarig för området Smarta digitala sjukhus i Norden, som ska leda arbetet.

– Detta är ett strategiskt beslut mellan bolagen. Vi ska med start i september djupdyka i sjukhusens behov och försöka komma fram till ännu bättre system än de vi har i dag, säger hon.

Systemen, som till viss del bygger på artificiell intelligens och maskininlärning, samlar miljödata från lokalerna, som koldioxidhalt och temperatur, och bearbetar och presenterar informationen på skärmar. Syftet är få bättre säkerhet och miljö för patienterna samt underlag för optimering av driften, exempelvis hur operationssalar utnyttjas. Ännu finns inga system i drift på svenska sjukhus, men i flera andra länder.

Schneider Electric är en global aktör med franskt huvudkontor, över 150.000 anställda och en omsättning av 26 miljarder euro förra året. I Sverige har Schneider Electrics cirka 40 kontor, inklusive en global utvecklingsenhet för smarta digitala byggnader i Lund, med 350 sysselsatta.

Elisabet Ottosson

Utvecklingsavdelningen vid Schneider Electric i Lund ska driva ett pilotprojekt med Microsoft. Bolagen ska samarbeta kring produkter inom digital energihantering […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.