fredag 23 februari 2024

inloggad som

Skåning utsedd till Årets Tech-Tjej

Pink Programming-profilen – och Rapidus gästkrönikör – Matilda Andersson utsågs nyss till Årets Tech-Tjej av Microsoft.

– Det känns väldigt kul, det är en stor ära att få en så fin utmärkelse och det ger mig kraft att vilja fortsätta förändra branschen, säger Matilda Andersson till Rapidus.

Detta priset är väl ett exempel, men vad mer tycker du behövs från tech-jättarna för att uppnå en jämställd IT-bransch? 

– Det krävs framför allt att man ser det som strategi, inte bara som välgörenhet. Man måste se affärsnyttan i en jämställd och inkluderande verksamhet, ha tydliga mål som man ständigt mäter och stämma av hur det går med. Börja med att titta på vart ni står idag, hur organisationen ser ut och vilka kontaktytor som möjliggör en inkluderande miljö. Och baka in det tänket i det dagliga arbetet.

Vad behöver de mindre IT-bolagen tänka på?

– Allting är ju proportionerligt, jättarna har ett annat inflytande och en annan kraft att påverka än de mindre företagen. Men alla kan göra nått, faran ligger i att tro att man är för liten för att kunna förändra något. Om det känns svårt kan man kolla hur andra, mer jämställda företag gör och ta inspiration. Och sen finns det ju flera föreningar, som Pink Programming, som kan hjälpa till.

Vilket stöd behöver branschen från det offentliga för att uppnå jämställdhetsmålen? 

– Jag är lite kluven till lagstiftad kvotering. Mycket kommer med kunskap. Att ha kunskap om saker och ting gör att man kan utvecklas och där tror jag det offentliga spelar en viktig roll. Till exempel genom att lyfta fram studier och bra underlag för att företagen ska inse nyttan och värdet med jämställdhet.

Klicka här för att komma till Matilda Anderssons gästkrönika i Rapidus.

Emiliano Strauss

Pink Programming-profilen – och Rapidus gästkrönikör – Matilda Andersson utsågs nyss till Årets Tech-Tjej av Microsoft. – Det känns väldigt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.