tisdag 23 april 2024

inloggad som

Pink Programming-profil finalist i Årets tech-tjej

Matilda Andersson, som studerar till civilingenjör i datateknik i Lund och är känd från Pink Programming, är nu en av tre finalister till titeln Årets tech-tjej som delas ut av Microsoft årligen. Redan när nomineringarna blev färdiga var hon den enda skånska deltagaren.

– Det var en söndag, sista anmälningsdagen, som jag upptäckte tävlingen i mitt LinkedIn-flöde och tyckte att det var värt ett försök. Microsoft delar ut utmärkelsen en gång om året för att lyfta fram kvinnliga förebilder som gjort något inom tech-världen, säger Matilda Andersson till Rapidus

Vad betyder det att ha kommit såhär långt som enda skånska deltagare?

– Det är fantastiskt roligt för mig personligen att det arbete jag gjort och den tid och energi jag lagt ned ger något tillbaka. Det är som att få en stor megafon för att sprida budskapet till ännu fler. Jag hoppas det gör att både jag och Pink Programming kan inspirera andra unga kvinnor att våga testa teknikyrken.

Du har varit aktiv i Pink Programming i fyra år för att få fler unga kvinnor att lära sig programmera. Hur har utvecklingen gått under den tiden?

– Ser man på antalet kvinnor som lär sig programmera så ökar det, väldigt lite, men det ökar ändå. Pink Programming i sig har också ökat, fler har blivit intresserade och deltar i möten. Men det är inte tillräckligt för att skapa en industri som utvecklas av alla i samhället.

Vem av de tre finalisterna som tar hem titeln avslöjas den 18 mars.

Niclas Lindstrand

Matilda Andersson, som studerar till civilingenjör i datateknik i Lund och är känd från Pink Programming, är nu en av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad