fredag 26 april 2024

inloggad som

Norska miljoner till skånsk miljösatsning

Ett Teknolpolprojekt som hjälper nystartade miljöteknikföretag och drivs av Teknopol i Lund, har fått ett anslag på 2,9 miljoner norska kronor för att vidga verksamheten till Danmark och Norge. Pengarna kommer från Nordic Innovation som lyder under Nordiska Ministerrådet.

Jonas Andersson Cleantech Inn— Vi förmedlar kontakt mellan målinriktade stora företag som Alfa Laval, E.on och Siemens och mindre innovativa företag som vill ta sig fram inom hållbarhetsbranschen. Arbetet har gått bra så nu ska det bli intressant att ta det utanför Sveriges gränser, säger Jonas Andersson, affärsrådgivare på Cleantech Inn.

Mats R Nilsson, utvecklingschef på Alfa Laval i Lund, vittnar om att företaget varit mycket nöjda med samarbetet med Cleantech Inn. Enligt honom har Alfa Laval fått kontakt med 30-40 procent fler intressanta affärspartner sedan Cleantech Inn kom in i bilden.

Nu har Cleantech Inn inlett samarbete med danska Eteq samt norska Oreec, motsvarigheter till Cleantech Inn i Danmark och Norge.

— Vi har varit framgångsrika och ska nu lära våra nordiska partner de metoder vi har utvecklat genom åren. Just nu håller vi på att skapa en gemensam databas, vilket gör att vi alla kommer att få en mycket större plattform att arbeta med, säger Jonas Andersson till Rapidus.

Målet är att fördubbla antalet affärer under de kommande två åren, som är den tid finansieringen sträcker sig över. Dubbelt så många mindre innovationsföretag ska kunna inleda samarbete med de större etablerade företagen på marknaden. Enligt Jonas Andersson är samarbetet över Sundet naturligt för Skånebaserade Cleantech Inn.

— Det vore ju närmast konstigt om vi inte skulle samarbeta här i Öresundsregionen, medan Norge kanske inte känns lika självklart. Norrmännen lever på sin olja i dag men vi upplever att det finns en hög medvetenhet hos dem att de här frågorna är viktiga, att de också måste börja tänka i hållbarhetstermer. Dessutom har Norge många finansiellt starka företag, säger Jonas Andersson.

Det nordiska samarbetet startade i början av året och även om mycket hittills har handlat om förberedelser i form av framställning av marknadsföringssmaterial för att det ska gå att använda över gränserna, samt utveckling av den gemensamma databasen, är mycket av det konkreta arbetet redan igång. Eteq har hunnit knyta till sig runt femton större industriföretag och Oreec har tillfört flera nya innovationsföretag till den gemensamma databasen.

Anna Töörn

Ett Teknolpolprojekt som hjälper nystartade miljöteknikföretag och drivs av Teknopol i Lund, har fått ett anslag på 2,9 miljoner norska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.