fredag 26 april 2024

inloggad som

Skräpvaluta lyfter Skåne – men till vilket pris?

|  , , ,

Kort sagt: Det är svårt att missa att den svenska kronans fria fall är en av de hetaste ekonomiska frågorna just nu. Inte konstigt, en svag valuta leder till en rad effekter – inte minst i Skåne med ett större ekonomiskt utbyte med grannländer än andra folktäta delar av Sverige. Kortsiktigt ger svag valuta en del vinster men på sikt är det stor risk att den ständigt sjunkande kronan får negativa effekter för oss alla.

Av Anders Haskel, Rapidus börskrönikör

Kanske är det vid bensinpumparna som svenska folket tydligast märker effekten av en svag krona. Oljepriset sätts ju i amerikanska dollar och när dollarn blir dyrare slår det snabbt igenom på bensin- och dieselpriset.

Vi i sydligaste Sverige blir också varse en svag valuta genom de höga priser som vi möter vid våra nöjes- och shoppingresor till Danmark. För en dansk hundralapp som vid årsskiftet kostade 138 svenska kronor får vi nu betala nästan 145 kronor före bankens växlingspåslag.

Betraktat på detta sätt håller de flesta med om att vi alla blivit fattigare, inte minst jämfört med våra grannar på andra sidan sundet.

Med detta sagt finns det också vinnare av en svag valuta, i alla fall på kort sikt. Shoppingsugna danskar väller på nytt in över gränsen och bidrar till att minska bördorna för den skånska handeln. Svenskar med arbete och lön i Danmark får ökad köpkraft på hemmaplan och det börjar förmodligen på nytt leta sig en och annan dansk över sundet i jakt på ett billigt svenskt boende. Sammantaget kan säkert den svaga svenska kronan bidra till en ökad tillväxt i den skånska ekonomin.

Många svenska företag med internationell verksamhet kommer allt annat lika att redovisa högre vinst i år tack vare den svaga kronan. Vinster intjänade utomlands kommer ju att öka när de räknas om till devalverade svenska kronor. Det i sin tur skapar utrymme för högre aktieutdelning, vilket enligt etablerad aktievärderingsteori ska leda till högre aktiekurser.

Det gör till exempel att aktieägare i exempelvis AAK, Alfa Laval och Trelleborg vinner på kronförsvagningen även om en ganska liten del av de här företagens försäljning är export från Sverige. Enbart omräkningseffekten räcker långt för att lyfta vinsten.

I Skåne finns ju inga lastbilstillverkare eller massaföretag som blir vinnare på en svag krona tack vare en omfattande nettoexport. För den som botaniserar i den skånska företagsfloran går det däremot att hitta gott om företag som i en eller annan form kan dra nytta av den svenska kronans skräpstatus. Det kan handla om ett litet mjukvaruföretag som säljer i dollar och får fler svenska kronor per produkt, som sedan kan återinvesteras i den svenska utvecklingsverksamheten.

Men det finns också större företag som blir stora vinnare. Ett av de mer tydliga exemplen är kameraföretaget Axis. Bolaget har en stor del av sin forsknings- och utvecklingsverksamhet i Lund och därmed också kostnaderna i svenska kronor, bland annat för sina – ur ett internationellt perspektiv – lågavlönade svenska programvaruutvecklare och ingenjörer.

Som bekant ägs dock Axis sedan några år av japanska Canon. Det innebär att en stor del av vinsterna från den devalverade svenska kronan slussas vidare till Canons huvudsakligen japanska ägare.

Och därmed är jag framme vid min poäng. Axis har förmodligen redan efter ett par år blivit en riktigt bra affär för Canon. Hjälpt av en svag svensk krona skördar Canon internationella framgångar med hjälp av Axis i en omfattning som de knappast vågade räkna med när budet presenterades.

Affären kanske bättre än många andra speglar vad som händer med en svag valuta. Utländska köpare kan komma över svenska företag till reapriser och värdet av det som har byggts upp i Sverige hamnar någon annanstans.

Det är inte bara bensinen som blir dyrare. På sikt förlorar vi avsevärt mycket mer.

Kort sagt: Det är svårt att missa att den svenska kronans fria fall är en av de hetaste ekonomiska frågorna just […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.


  • Alfa Laval prisas i Lund

    Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.

  • Fet rapport även från AAK

    Fett- och matoljebolaget AAK minskade försäljningen en aning under fjärde kvartalet, men ökade vinsten rejält. Även Lindab och Haki Safetys rapporter kom i dag.

  • Peabrapport vittnar om dyster byggmarknad

    Rapporterna från de skånska börsbolagen fortsätter att strömma in. I slutet av förra veckan kom rapporter från Peab, Trelleborg och Hansa Biopharma.

  • Schörling satte avtryck även i Malmö

    Melker Schörling har gått bort. Bondsonen från Arboga var en av vår tids största industriprofiler och stod bakom bildandet av två av Skånes största börsföretag.

  • Brakförlust för e-handlare i dagens rapportflod

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal strömmar in. Bland dagens rapporter finns BHG Group, Hansa Biopharma, Lindab, Trelleborg, Midsona och Mildef.

  • Starkt Cellavision i dagens rapportflod

    Säsongen för börsbolagens rapportering för årets tredje kvartal är här. Bland dagens rapporter finns Cellavision, Midway Holding, Alfa Laval, Swedencare och Sparbanken Skåne.

  • Frågetecken inför AI-reglering

    EU vill bli först ut med att reglera användandet av artificiell intelligens (AI). Oron växer för att kommer försvåra bildandet av nya AI-företag, enligt Mikael Ljungblom på AI Sweden.

  • Rapportflod vecka 29

    Förra veckan var den verkligt intensiva rapportveckan när de större skånska börsbolagen redovisade sina andra kvartal. Alfa LavalVärmeväxlarjätten Alfa Laval […]

  • Peter Nilsson vill få upp värdet

    Polymerkoncernen Trelleborg har ömsat skinn en andra gång under Peter Nilssons snart 18-åriga ledning. Efter vårens försäljning av en tredjedel av omsättningen sitter han med sprängfylld kassa – och en i hans tycke undervärderad aktie. Rapidus åkte till Trelleborg för ett samtal.

  • Trelleborgs däckförsäljning får grönt ljus

    Gummikoncernen Trelleborg meddelade på tisdagen att samtliga myndighetsgodkännanden nu finns på plats för en försäljning av affärsområdet Wheels. Affären inbringar […]