torsdag 12 september 2024

inloggad som

Skräpvaluta lyfter Skåne – men till vilket pris?

|  , , ,

Kort sagt: Det är svårt att missa att den svenska kronans fria fall är en av de hetaste ekonomiska frågorna just nu. Inte konstigt, en svag valuta leder till en rad effekter – inte minst i Skåne med ett större ekonomiskt utbyte med grannländer än andra folktäta delar av Sverige. Kortsiktigt ger svag valuta en del vinster men på sikt är det stor risk att den ständigt sjunkande kronan får negativa effekter för oss alla.

Av Anders Haskel, Rapidus börskrönikör

Kanske är det vid bensinpumparna som svenska folket tydligast märker effekten av en svag krona. Oljepriset sätts ju i amerikanska dollar och när dollarn blir dyrare slår det snabbt igenom på bensin- och dieselpriset.

Vi i sydligaste Sverige blir också varse en svag valuta genom de höga priser som vi möter vid våra nöjes- och shoppingresor till Danmark. För en dansk hundralapp som vid årsskiftet kostade 138 svenska kronor får vi nu betala nästan 145 kronor före bankens växlingspåslag.

Betraktat på detta sätt håller de flesta med om att vi alla blivit fattigare, inte minst jämfört med våra grannar på andra sidan sundet.

Med detta sagt finns det också vinnare av en svag valuta, i alla fall på kort sikt. Shoppingsugna danskar väller på nytt in över gränsen och bidrar till att minska bördorna för den skånska handeln. Svenskar med arbete och lön i Danmark får ökad köpkraft på hemmaplan och det börjar förmodligen på nytt leta sig en och annan dansk över sundet i jakt på ett billigt svenskt boende. Sammantaget kan säkert den svaga svenska kronan bidra till en ökad tillväxt i den skånska ekonomin.

Många svenska företag med internationell verksamhet kommer allt annat lika att redovisa högre vinst i år tack vare den svaga kronan. Vinster intjänade utomlands kommer ju att öka när de räknas om till devalverade svenska kronor. Det i sin tur skapar utrymme för högre aktieutdelning, vilket enligt etablerad aktievärderingsteori ska leda till högre aktiekurser.

Det gör till exempel att aktieägare i exempelvis AAK, Alfa Laval och Trelleborg vinner på kronförsvagningen även om en ganska liten del av de här företagens försäljning är export från Sverige. Enbart omräkningseffekten räcker långt för att lyfta vinsten.

I Skåne finns ju inga lastbilstillverkare eller massaföretag som blir vinnare på en svag krona tack vare en omfattande nettoexport. För den som botaniserar i den skånska företagsfloran går det däremot att hitta gott om företag som i en eller annan form kan dra nytta av den svenska kronans skräpstatus. Det kan handla om ett litet mjukvaruföretag som säljer i dollar och får fler svenska kronor per produkt, som sedan kan återinvesteras i den svenska utvecklingsverksamheten.

Men det finns också större företag som blir stora vinnare. Ett av de mer tydliga exemplen är kameraföretaget Axis. Bolaget har en stor del av sin forsknings- och utvecklingsverksamhet i Lund och därmed också kostnaderna i svenska kronor, bland annat för sina – ur ett internationellt perspektiv – lågavlönade svenska programvaruutvecklare och ingenjörer.

Som bekant ägs dock Axis sedan några år av japanska Canon. Det innebär att en stor del av vinsterna från den devalverade svenska kronan slussas vidare till Canons huvudsakligen japanska ägare.

Och därmed är jag framme vid min poäng. Axis har förmodligen redan efter ett par år blivit en riktigt bra affär för Canon. Hjälpt av en svag svensk krona skördar Canon internationella framgångar med hjälp av Axis i en omfattning som de knappast vågade räkna med när budet presenterades.

Affären kanske bättre än många andra speglar vad som händer med en svag valuta. Utländska köpare kan komma över svenska företag till reapriser och värdet av det som har byggts upp i Sverige hamnar någon annanstans.

Det är inte bara bensinen som blir dyrare. På sikt förlorar vi avsevärt mycket mer.

Kort sagt: Det är svårt att missa att den svenska kronans fria fall är en av de hetaste ekonomiska frågorna just […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Kjell-toppens plan för att nå miljardmålen

    Aktieägarna kräver ökad lönsamhet och bolaget är långt ifrån sitt omsättningsmål. Utmaningarna hopar sig, men Kjell & Companys vd Andreas Rylander vet vad som måste göras för att leva upp till förväntningarna.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Skånsk startup backas av namnkunniga investerare

    Saas-bolaget Squidler i Malmö har säkrat en ängelfinansiering med kända skånska namn bland änglarna. Målet är att bli ledande inom kvalitetssäkring av webbplatser med hjälp av autonom testteknik.

  • Invent Medic förvärvar med skral kassa

    Kvinnohälsobolaget Invent Medic i Lund flaggar för både en nyemission och ett bolagsförvärv. Vd Anna Lindström siktar på ett positivt kassaflöde redan i år.


  • Small Cap Partners riktar om fokus med sjätte investeringsbolaget

    Malmöbaserade Small Cap Partners drar igång sitt sjätte investeringsbolag, SCP VI. För Rapidus berättar bolaget hur mycket pengar det gäller och vad de ska användas till.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.

  • Sista dagen för tillväxtnestorn

    I morgon fredag är det sista arbetsdagen för Jan-Erik Bengtsson efter 13 år som ledare för Tillväxt Malmö. – Jag är stolt över att ha skapat 2 500 nya jobb i Malmö, säger han.

  • Smile Inject injicerar kapital

    Smile-inkubatorns riskkapitalbolag Smile Inject Capital går in i tre nya bolag. Investeringar i ytterligare två bolag ska göras under hösten, sedan stängs den första rundan. Nästa år öppnas en ny.

  • Räntebeskedet: “Det krävs mer”

    Dagens besked att Riksbanken sänker räntan med 25 punkter välkomnas av Skånes näringsliv. Men det räcker inte för att få igång ekonomin på allvar. Det framgår i en rundringning som Rapidus gjort.

  • Spotlight hoppas på räntesänkning

    Den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group fortsätter att lägga verksamheter på is. Det framgår av rapporten för årets andra kvartal. Vd Peter Gönczi hoppas nu att räntesänkningar ska sätta fart på finansmarknaden.

  • Börsfallet: ”Osäkerheten har ökat igen”

    Det senaste dagarna har börserna fallit och osäkerheten på finansmarknaden ökat. Men det är för tidigt att dra några långtgående slutsatser. Det menar Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance, som nyligen kom med sin rapport för det andra kvartalet.

  • Rapporter vecka 30

    Skånes största börsbolag Alfa Laval redovisade i förra veckan sitt andra kvartal. Det är den främsta fingervisning om vart konjunkturen är på väg som vi får från ett skånskt bolag. Här ser du hur det gick.

  • Skånska aktievinnare – och förlorare

    Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.