tisdag 23 juli 2024

inloggad som

Rekordkvartal för Alfa Laval

Här följer en sammanfattning av torsdagens skånska bokslutsrapporter.

Alfa Laval
Skånes största börsbolag, Alfa Laval, redovisar en ökad omsättning och orderingång i häradet 30 procent för både fjärde kvartalet och helåret 2022. Fjärde kvartalet innebar rekord. Kostnaderna ökade dock också, vilket gjorde att vinsten blev oförändrad och att lönsamheten därmed minskade.

– Efterfrågan var fortsatt stark i nästan alla slutmarknader och orderingången växte till en ny rekordnivå. Vi förväntar att efterfrågan i det första kvartalet blir ungefär samma som i det fjärde kvartalet, skriver vd Tom Erixon i bokslutsrapporten.

Alfa Laval tillverkar bland annat värmeväxlare och meddelade på onsdagen att 3,8 miljarder kronor ska investeras i utbyggd tillverkningskapacitet i Sverige, Italien, Kina och USA.

Helåret slutade med en omsättning på 52,1 miljarder kronor och ett resultat före skatt på 6,2 miljarder.

AAK
AAK, som med huvudkontor i Hyllie är en global aktör inom oljor och fetter till livsmedel, ökade omsättningen med 42 procent till 50,4 miljarder kronor under helåret 2022. Till stor del berodde detta på prisökningar, snarare än att man sålt mer. Rörelseresultatet blev 2,5 miljarder kronor, vilket också var en ökning, men inte lika stor som omsättningsökningen vilket gav en försämrad lönsamhet för året.

Försäljningen i volym, alltså antal ton fett och olja, minskade något under året vilket främst förklaras av att AAK drog sig ut ur Ryssland. Minskningen accelererade i fjärde kvartalet. Vd Johan Westman säger inget framåtblickande om bolagets marknad i rapporten.

Midsona
Livsmedelskoncernen Midsona, med varumärken som Friggs och Kung Markatta, ökade helårsomsättningen marginellt till 3,9 miljarder kronor. Vinstmarginalen blev dock nästan halverad.

– Fjärde kvartalet var fortsatt utmanande och präglades av samma trender som vi sett tidigare under året; ett högt inflationstryck, men samtidigt med ett underliggande intresse för hälsosam, ekologisk mat. Vi fortsatte implementeringen av kostnadsbesparande åtgärder samt förberedde prisökningar med målet att fullt ut kompensera för kostnadsökningarna, skriver vd Peter Åsberg i rapporten.

Hansa Biopharma
Hansa Biopharma i Lund trappar nu upp försäljningen av njurtransplantationsmedlet Idefirix. Försäljningen ökade från 33 miljoner kronor 2021 till 154 miljoner i fjol. Det forskningstunga bolaget gjorde dock en rörelseförlust på drygt en halv miljard kronor. Bolaget har säkrad finansiering fram till 2025 med en kassa på 1,5 miljarder kronor. Pipelinen av utvecklingsprojekt utvecklas enligt plan.

Gunnar Wrede

Här följer en sammanfattning av torsdagens skånska bokslutsrapporter. Alfa Laval Skånes största börsbolag, Alfa Laval, redovisar en ökad omsättning och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Podd: Så gick det efter Darknästet

  Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

 • Så ska han dubbla försäljningen

  – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

 • Rapportflod vecka 29

  Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

 • Enzymatica byter affärsmodell

  Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


 • Skånsk ekonomi i botten

  Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

 • Starkt från Alfa Laval

  Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.

 • Alfa Laval prisas i Lund

  Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.

 • Omvänd vinstvarning från Lundabolag

  Lundabolaget Hansa Biopharma flaggar för en ökad försäljning i första kvartalet, strax innan årsredovisningen för 2023 släpps.

 • Fet rapport även från AAK

  Fett- och matoljebolaget AAK minskade försäljningen en aning under fjärde kvartalet, men ökade vinsten rejält. Även Lindab och Haki Safetys rapporter kom i dag.

 • Peabrapport vittnar om dyster byggmarknad

  Rapporterna från de skånska börsbolagen fortsätter att strömma in. I slutet av förra veckan kom rapporter från Peab, Trelleborg och Hansa Biopharma.

 • Midsona stänger 2023 och går vidare

  Livsmedelsproducenten Midsona, med varumärken som Friggs och Kung Markatta, fick se försäljningen vika i fjol. Arbete pågår för att öka lönsamheten.

 • Schörling satte avtryck även i Malmö

  Melker Schörling har gått bort. Bondsonen från Arboga var en av vår tids största industriprofiler och stod bakom bildandet av två av Skånes största börsföretag.

 • Hansa Biopharma drar ned

  Lundabolaget Hansa Biopharma drar i bromsen och aviserar uppsägningar på uppåt 40 personer.

 • Rekordsiffror för skånska hotell

  Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.