torsdag 25 april 2024

inloggad som

Rekordkvartal för Alfa Laval

Här följer en sammanfattning av torsdagens skånska bokslutsrapporter.

Alfa Laval
Skånes största börsbolag, Alfa Laval, redovisar en ökad omsättning och orderingång i häradet 30 procent för både fjärde kvartalet och helåret 2022. Fjärde kvartalet innebar rekord. Kostnaderna ökade dock också, vilket gjorde att vinsten blev oförändrad och att lönsamheten därmed minskade.

– Efterfrågan var fortsatt stark i nästan alla slutmarknader och orderingången växte till en ny rekordnivå. Vi förväntar att efterfrågan i det första kvartalet blir ungefär samma som i det fjärde kvartalet, skriver vd Tom Erixon i bokslutsrapporten.

Alfa Laval tillverkar bland annat värmeväxlare och meddelade på onsdagen att 3,8 miljarder kronor ska investeras i utbyggd tillverkningskapacitet i Sverige, Italien, Kina och USA.

Helåret slutade med en omsättning på 52,1 miljarder kronor och ett resultat före skatt på 6,2 miljarder.

AAK
AAK, som med huvudkontor i Hyllie är en global aktör inom oljor och fetter till livsmedel, ökade omsättningen med 42 procent till 50,4 miljarder kronor under helåret 2022. Till stor del berodde detta på prisökningar, snarare än att man sålt mer. Rörelseresultatet blev 2,5 miljarder kronor, vilket också var en ökning, men inte lika stor som omsättningsökningen vilket gav en försämrad lönsamhet för året.

Försäljningen i volym, alltså antal ton fett och olja, minskade något under året vilket främst förklaras av att AAK drog sig ut ur Ryssland. Minskningen accelererade i fjärde kvartalet. Vd Johan Westman säger inget framåtblickande om bolagets marknad i rapporten.

Midsona
Livsmedelskoncernen Midsona, med varumärken som Friggs och Kung Markatta, ökade helårsomsättningen marginellt till 3,9 miljarder kronor. Vinstmarginalen blev dock nästan halverad.

– Fjärde kvartalet var fortsatt utmanande och präglades av samma trender som vi sett tidigare under året; ett högt inflationstryck, men samtidigt med ett underliggande intresse för hälsosam, ekologisk mat. Vi fortsatte implementeringen av kostnadsbesparande åtgärder samt förberedde prisökningar med målet att fullt ut kompensera för kostnadsökningarna, skriver vd Peter Åsberg i rapporten.

Hansa Biopharma
Hansa Biopharma i Lund trappar nu upp försäljningen av njurtransplantationsmedlet Idefirix. Försäljningen ökade från 33 miljoner kronor 2021 till 154 miljoner i fjol. Det forskningstunga bolaget gjorde dock en rörelseförlust på drygt en halv miljard kronor. Bolaget har säkrad finansiering fram till 2025 med en kassa på 1,5 miljarder kronor. Pipelinen av utvecklingsprojekt utvecklas enligt plan.

Gunnar Wrede

Här följer en sammanfattning av torsdagens skånska bokslutsrapporter. Alfa Laval Skånes största börsbolag, Alfa Laval, redovisar en ökad omsättning och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.


  • Alfa Laval prisas i Lund

    Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.

  • Omvänd vinstvarning från Lundabolag

    Lundabolaget Hansa Biopharma flaggar för en ökad försäljning i första kvartalet, strax innan årsredovisningen för 2023 släpps.

  • Fet rapport även från AAK

    Fett- och matoljebolaget AAK minskade försäljningen en aning under fjärde kvartalet, men ökade vinsten rejält. Även Lindab och Haki Safetys rapporter kom i dag.

  • Peabrapport vittnar om dyster byggmarknad

    Rapporterna från de skånska börsbolagen fortsätter att strömma in. I slutet av förra veckan kom rapporter från Peab, Trelleborg och Hansa Biopharma.

  • Midsona stänger 2023 och går vidare

    Livsmedelsproducenten Midsona, med varumärken som Friggs och Kung Markatta, fick se försäljningen vika i fjol. Arbete pågår för att öka lönsamheten.

  • Schörling satte avtryck även i Malmö

    Melker Schörling har gått bort. Bondsonen från Arboga var en av vår tids största industriprofiler och stod bakom bildandet av två av Skånes största börsföretag.

  • Hansa Biopharma drar ned

    Lundabolaget Hansa Biopharma drar i bromsen och aviserar uppsägningar på uppåt 40 personer.

  • Brakförlust för e-handlare i dagens rapportflod

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal strömmar in. Bland dagens rapporter finns BHG Group, Hansa Biopharma, Lindab, Trelleborg, Midsona och Mildef.

  • Starkt Cellavision i dagens rapportflod

    Säsongen för börsbolagens rapportering för årets tredje kvartal är här. Bland dagens rapporter finns Cellavision, Midway Holding, Alfa Laval, Swedencare och Sparbanken Skåne.

  • Rapportflod vecka 29

    Förra veckan var den verkligt intensiva rapportveckan när de större skånska börsbolagen redovisade sina andra kvartal. Alfa LavalVärmeväxlarjätten Alfa Laval […]