tisdag 26 september 2023

inloggad som

Dansk kritiker utesluts från Gränshinderrådet

Den danske politiska veteranen Bertel Haarder, som är en högljudd kritiker mot gränshinder, har kastats ut ur Nordiska ministerrådets Gränshinderråd. Den socialdemokratiska regeringen har ersatt Bertel Haarder från det liberala liberala partiet med sin egen partimedlem, socialdemokraten Annette Lind. Hon har varit dansk politisk talesperson för Nordiska rådet sedan 2019. Bertel Haarder reagerar starkt på beslutet.

– Regeringen har kastat ut mig ur Gränshinderrådet – kanske för att jag genomgående har kritiserat de nordiska regeringarna, inklusive den danska, säger Bertel Haarder.

Han menar att gränshindren under pandemin lämnat Öresundssamarbetet i spillror.

– Hur kunde det bli så i ett nationellt samarbete som sedan 1950-talet stöds av stolta principer om passfrihet och en gemensam nordisk arbetsmarknad? Förklaringen är bland annat att gränsstängningar tyvärr är populära, förutom i gränstrakterna. Gränsstängningar utstrålar handlings- och motståndskraft mot de på andra sidan gränsen, säger Bertel Haarder.

– Det kommer att ta lång tid att bygga upp det förtroende som behövs för att få människor att arbeta, studera och investera i ett annat nordiskt land. Det kommer att stå Danmark dyrt. Med en allvarlig brist på arbetskraft i Danmark och 14 procents arbetslöshet på andra sidan sundet finns det en enorm fördel för båda länderna i att medborgarna känner sig trygga nog att våga basera sin familj på ett liv mellan två länder, tror Bertel Haarder .

Nordiska ministerrådet har beställt en rapport om coronahantering av den tidigare finska försvarsministern Jan-Erik Enestam. Den är kritisk och försenades så att den inte distribuerades till Nordiska rådet i Köpenhamn i november. Nu kommer den istället tas upp under en session i Malmö i vår. Bertel Haarder ville bara använda rapporten för att stävja framtida gränsrestriktioner.

Från 2022 kommer dock Gränshindersrådet att stärka sitt mandat så att det kan agera snabbare i kriser när den fria rörligheten pressas. Gränshindersrådet ska nu snabbt kunna samla information och informera regeringar om mobilitetshinder, samt föreslå lösningar.

Trots flera förfrågningar från Rapidus per telefon och skriftligt har socialdemokraten Annete Lind, Nordiska rådets vicepresident, inte kommenterat Bertels Haarders uteslutning från Nordiska ministerrådets Gränshinderråd – eller hans konkreta kritik om att pandemin lagt Öresundssamarbetet i ruiner. Däremot skriver hon i ett kort mail bland annat att: ”Öresundssamarbetet påverkades naturligtvis av de enskilda ländernas coronahantering. Det är därför vi måste lära oss av coronakrisen” och att hon är “positiv till att Gränshindersrådet har stärkt sitt mandat och jag är säker på att det kommer att göra skillnad i framtida samarbete.”

Keld Broksø

Den danske politiska veteranen Bertel Haarder, som är en högljudd kritiker mot gränshinder, har kastats ut ur Nordiska ministerrådets Gränshinderråd. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad