tisdag 21 maj 2024

inloggad som

Jobba hårt — men glöm inte må bra

|  

Kort sagt: I dessa tider av makroekonomisk osäkerhet ökar pressen på alla nivåer ute i näringslivet. Utan att egentligen alls ha försvunnit från agendan riskerar problemet med utbrändhet att åter bli en högaktuell fråga.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Skaka loss tröttheten — nu kör vi!

Så avslutade jag min välkomstkrönika efter Rapidus juluppehåll i vintras. Det samma gäller idag. Kör hårt! Jag gillar själv att jobba, och vi på Rapidus älskar att se regionens företag nå framgång.

Men när sommarvärmen börjat lägga sig kvarstår ett ganska obehagligt ekonomiskt klimat, som faktiskt omgett oss ett bra tag nu.

Här på hemmaplan shoppar gemene man glatt vidare med låga räntor och väloljad aktiebörs, men ute i världen är det lite si och så med framtidstron. Fundera en stund på de politiska härdsmältorna i Ukraina och Gaza, och på den finansiella situationen i Sydamerika och Sydeuropa.

En ny krasch där räntevapnet är förbrukat är mardrömsscenariot.

Denna risk, plus att vi aldrig fick det där riktiga uppsvinget i marknaden efter finanskrisen 2008, har pressat chefer och anställda ute i näringslivet hårt.

Under sommarens grillkvällar träffade jag flera vänner som drabbats av allvarliga stressymptom. Ett par av dem hade redan blivit sjukskrivna. Detta är en stor förlust såväl företagsekonomiskt, samhällsekonomiskt som privatekonomiskt. För att inte tala om lidandet att gå hemma och skrota.

Utbrändhet var en het fråga för 15 år sedan. Fenomenet är inte lika omtalat idag trots att det egentligen aldrig försvunnit från arbetsmiljön. Men vi lever i en hektisk tid, med mångdubbelt mer information runt oss än vad tidigare generationer hade.

Enligt Försäkringskassans statistik håller trenden med sjunkande ohälsotal nu på att vända, trots faktumet att regeringen stramat åt själva systemet.

Ohälsotalet (ersatta sjukdagar/försäkrad) har annars varit vikande i drygt tio års tid och uppmättes som lägst i november 2013. Men fram till april i år syns en svag ökning. Det framgår av rapporten ”Sjukfrånvarons utveckling” som Försäkringskassan släppte under sommaren.

Av mina egna stressade vänner är de flesta anställda på tjänstemannanivå på industribolag i olika branscher. Dessa har dock den gemensamma nämnaren att åtstramningar och effektiviseringspaket är mer regel än undantag. Samtidigt skulle jag vilja påstå att entreprenörer och företagare löper minst lika stor risk att ta i lite för mycket.

Vissa hävdar att man utan fara kan arbeta obegränsat när man gillar jobbet. Men det finns många bevis på motsatsen, att det är lätt att ignorera kroppens signaler just när saker och ting är så roliga.

Rapidus snabbanalyser brukar vara extremt konkreta med siffror och hårdfakta, men idag gör vi ett litet undantag. Helst skulle jag vilja ta var och en av er i hand om ett löfte att vara lyhörd för dina kollegors behov av återhämtning och balans, men kanske allra mest för ditt eget behov.

Tänk på varningsfilmen på flyget där föräldrarna uppmanas ta på sin egen syrgasmask först, innan man hjälper sitt barn. På samma sätt är det med dig och ditt företag. Se till att du själv mår bra, då mår också ditt företag bra.

Så jobba hårt — men jobba smart.

Kort sagt: I dessa tider av makroekonomisk osäkerhet ökar pressen på alla nivåer ute i näringslivet. Utan att egentligen alls […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.