fredag 26 april 2024

inloggad som

Snart dags att summera — dessa har satt avtryck 2013

Kort sagt: Visst har 2013 varit ett spännande år. Men minns du egentligen vad som hänt? Vem var huvudpersonen i Skånes näringsliv, vad har varit viktigast — och vilka var uppstickarna som på allvar klev upp på scenen?

Av Kristian Svensson, chefredaktör

I eftermiddag drar det hårda men ärofyllda arbetet igång med att kora Årets Rapidusföretag 2013. Juryn samlas för det första av en rad möten inför den stora festkvällen den 23 januari.

Boka förresten in datumet redan nu!

Målet är att vaska fram det mest lovande framtidsföretaget. Juryn har inte för vana att satsa på säkra kort, utan det lär handla om ett bolag i tidig fas med en osedvanligt spännande resa på gång. Längst ner namnger vi några av uppstickarna som blir svåra att bortse från i år.

Mest

I det stora hela har dock Skånes näringslivsscen 2013 dominerats av en silverrygg, affärsmannen Dan Olofsson. Det är inte speciellt överraskande, redan i fjol sålde han sitt konsultbolag Epsilon till börsjätten ÅF och cashade in 1,7 miljarder kronor.

Då han nyligen fyllt 62 var frågan om han var redo för pension, eller skulle blåsa igång en ny halvlek som superentreprenör.

Svaret kom direkt efter nyår, när Olofsson la bud på börsnoterade Sigma. Strax innan sommaren stod det sedan klart att han tillsammans med telekomveteranen Bert Nordberg tar över ett par hundra Sony Mobile-anställda i en synnerligen offensiv satsning.

Planen är att skapa ett konsultföretag som kan hjälpa hårdvarutillverkare med mobilteknik för att koppla upp allt fler apparater mot internet. Frågan i dag är hur väl Sigma Connectivity kan lyckas bygga marknaden, som efter år av visioner fortfarande är i sin vagga.

Störst

Det är också inom mobilbranschen vi hittar de enskilt viktigaste nyheterna för Skånes näringsliv under 2013.

Läget för sargade Sony Mobile har stabiliserats. Som Rapidus berättade i slutet av oktober växer bolaget igen och redovisar till och med en ackumulerad vinst för 2013. Det är goda besked, inte bara för de 1.800 anställda i Lund utan även för underleverantörer och mobilbranschens mindre teknikföretag.

Ett avgörande blev det också i våras för krisdrabbade före detta systerbolaget ST-Ericsson. 500 anställda fick lämna den uppstyckade verksamheten i Skåne, men positivt är att Ericsson går in och tar över 800 medarbetare i Lund för att starta en ny enhet för modemutveckling.

Dessutom har det beslutats om ett nytt forskningsinstitut inom telekom. I Malmö är osäkerheten fortfarande stor runt Blackberrys framtid, men med regionala nyetableringar från Intel, Samsung och indiska Tech Mahindra måste 2013 ändå ses som en första positiv vändpunkt i omstöpningen av Skånes telekomkluster.

Kaxigast

Vilka är det då som satt avtrycken bland de mindre teknikföretagen?

Riskkapitaltorkan förefaller inte ha pressat Skåne särskilt hårt. Entreprenörskapet blomstrar och Aktietorget har funnits på bekvämt avstånd för att resa nytt kapital. Vi har sett många kaxiga utmanare, här är några av de hetaste:

* Glo, Lund. Säkrade i våras nästan 150 miljoner kronor i nytt riskkapital. Sysslar med lysdioder baserade på nanotrådar och är en avknoppning från nanometerkonsortiet vid LTH, med professor Lars Samuelson. Systerbolaget Sol Voltaics reste under sommar och höst 100 miljoner från bland andra Energimyndigheten och familjen Wallenberg.

* Vergic, Malmö. Har utvecklat ett video- och chattbaserat säljstöd för webben. Patentsökt mjukvara analyserar kundbeteendet och ser till att användaren får hjälp i affärskritiska skeden. Jobbar bland annat med CDON och Försäkringskassan. Värderades i en nyemission i början av året till 750 miljoner kronor.

* Alligator Bioscience, Lund. Har efter bakslag i forskningen under 2011 lyckats få förnyat förtroende hos investerarna. Nyligen gick Investor in som finansiär. Verksamheten kretsar kring antikroppsbaserade cancerläkemedel och för tillfället håller vd Sibylle Lenz på att införliva Stockholmsbaserade Atlas Therapeutics.

* Crunchfish, Malmö. Utvecklar teknik för geststyrning av mobiltelefoner och surfplattor, utan beröring av själva apparaten. Har landat första kunderna under året, bland dem kinesiska smartphone-tillverkaren Gionee. Backas upp av entreprenörsprofiler som Mohammed Al-Amoudi och Helsingborgaren Joachim Samuelsson.

Samtliga dessa namn, och ett flertal därtill, är kandidater för Rapidusjuryn i arbetet med årets företag. I fjol vann bioteknikbolaget Camurus, med vd Fredrik Tiberg. Nu i september 2013 kom beskedet att bolaget efter forskningsframgångar säljer licensrättigheter i ett guldkantat avtal med schweiziska jätten Novartis.

I juryn bakom årets Rapidusföretag sitter strategirådgivaren Björn H. Lindbäck, styrelseproffset Charlotta Falvin, Malmö högskolas tillträdande vice rektor Charlotte Ahlgren Moritz samt Rapidus styrelseordförande Jan Wifstrand och chefredaktör Kristian Svensson.

Bedömningen görs utifrån kriterierna idéhöjd, innovationskraft, strategi och ekonomisk plattform. Vinnaren avslöjas på Rapidus jubileumsfest den 23 januari 2014.

Kort sagt: Visst har 2013 varit ett spännande år. Men minns du egentligen vad som hänt? Vem var huvudpersonen i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.


  • …och en guldgruva för startups

    Utöver att bli leverantör till miljardmaskineriet Nato finns det stora pengar att söka i försvarsrelaterade fonder. Men skånska bolag kan få vänta på sin del av kakan.

  • AW med en offensiv försvarsindustri

    Saab flaggar för en möjlig expansion för ubåtsfabriken i Landskrona, utöver vad som tidigare kommunicerats. Det avslöjade Saabs vice ordförande Bert Nordberg på Rapidus AW med försvarsindustrin på onsdagen. Hela panelen ser stora skånska möjligheter inom försvar och säkerhet. Även för civila företag och startups.

  • Camurus föll hårt på rapport

    Läkemedelsbolaget Camurus, vars aktie dubblats sedan i höstas, föll hårt på torsdagens rapport. Men raset är baserat på ett missförstånd, hävdar bolaget. Här är torsdagens rapportsvep.

  • Alligator minskar personalen

    Läkemedelsbolaget Alligator i Lund minskar personalen med uppåt 14 anställda. Orsaken är att en rad tidiga projekt släpps till förmån för en helhjärtad satsning på huvudkandidaten, mitazalimab mot bukspottskörtelcancer.

  • Sandberg myser över Camurus

    Sandberg Development kan skratta hela vägen till banken. Investeringsbolaget har gjort en formidabel kursresa med läkemedelsföretaget Camurus, som nu fyller på kassan med en miljardemissionen för fortsatt tillväxt.

  • Näringslivets önskelista

    Elförsörjning, fred i Ukraina och en mer proaktiv innovationspolitik – det är några av de saker som det skånska näringslivet önskar sig för 2024.

  • Indisk milstolpe för Crunchfish

    Centralbanken i Indien, RBI, har gett grönt ljus till banker och finansinstitut att implementera Malmöbolagets tjänst för offlinebetalningar. 

  • Slutsurfat för Radinn

    Elsurfbolaget Radinn har ansökt om konkurs efter många års förluster. En lång rad namnkunniga investerare förlorar därmed sina insatser i bolaget.

  • Mattor och opioidberoende i dagens rapportflod

    Dagens rapporter kommer från läkemedelsbolag och matthandlare.

  • Omvänd vinstvarning från Camurus

    Camurus höjer sin intäktsprognos med runt 100 miljoner kronor för helåret.