söndag 12 maj 2024

inloggad som

EXTRA: Vinnova-miljoner till skånska innovationsprojekt

Med Skånetrafiken som främsta samarbetspartner satsar Malmö högskola på att hitta ny teknik för framtidens kollektivtrafik. Ett nytt projekt som backas upp av bland andra Fujitsu, HiQ och Ericsson har just fått åtta miljoner kronor av Vinnova. Och de är inte ensamma i Skåne om att få del av guldregnet.

Näringslivsparterna, som även inkludrar Sony, Trivector och Malmö stad, står för hälften av finansieringen i det två år långa projektet. Målet är att ta fram prototyper på nya digitala tjänster för kollektivtrafiken, baserat på de stora mängder data om resenärer som Skånetrafiken samlar på sig.

Men exakt vilka prototyper återstår ännu att se. I slutet av maj håller Malmö högskola och Skånetrafiken en gemensam hackathon kallad Traffic Jam Session, en 36 timmar lång programmeringsorgie för att få fram nya idéer. Bland deltagarna finns lag från bland annat HiQ, Sigma Connectivity, Øredev och Mapillary, uppger Karin Johansson-Mex, chef för Malmö högskolas forskningscenter Medea, som leder det nya projektet.

Karin Johansson_Mex— Skånetrafiken och Malmö stad kommer göra unika samlingar data tillgänglig för utvecklarna. Traffic Jam kommer fungera som kick-off för hela projektet, säger Karin Johansson-Mex till Rapidus.

Ytterligare en samarbetspartner till Traffic Jam Session är Mobile Heights, som även de får pengar inom Vinnovas program för utmaningsdriven innovation. 6,8 miljoner ska gå till utvecklingen av Minimal Viable Device, en kombination av hård- och mjukvara som ska användas för att hantera säkerheten när allt fler prylar kopplas upp mot internet.

Erik Olausson

Med Skånetrafiken som främsta samarbetspartner satsar Malmö högskola på att hitta ny teknik för framtidens kollektivtrafik. Ett nytt projekt som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen