torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Nystart väntar efter innovationsbolagens konkurser

En negativ inställning till projekt som gått i stöpet har pekats ut som en av de mest hämmande faktorerna för Skånes uppstartsbolag. Men konkreta exempel på entreprenörer som blivit brända av en konkurs är svåra att hitta, visar Rapidus kartläggning bland de senaste årens nedläggningar.

Rapidus har tittat närmare på tio omskrivna konkurser och avvecklingar bland skånska innovationsbolag. I nästan hälften av fallen, däribland Resqu, Nanosep och Promedvi, har grundaren eller andra engagerade i bolaget köpt tillbaka tekniken med målet att återstarta verksamheten. I högprofilerade Ideonbolaget Nocturnal Vision har tekniken istället återförts till forskargruppen vid Lunds universitets biologiinstitution. Men Linus Wiebe, chef för delägaren LU Innovation System, tror på en fortsättning även här. 

Linus_Wiebe— Det finns en stark teknik och en marknad i botten, jag är övertygad om att vi kommer få ut teknologin på något sätt, säger han.

I andra fall, som med Qubulus och Ubiqo Security, har bolaget och tekniken lagts ner men entreprenörerna satsar vidare på nya bolag i samma eller angränsande teknikområde.

I Cluster55:s EU-rapport om Europas mobilkluster från i höstas lyftes en negativ attityd mot misslyckade entreprenörsprojekt fram som en stor svaghet för Öresundsregionen och i oktober hade Failcon, en konferens som ska hylla misslyckandena, premiär på Minc i Malmö. Linus Wiebe är inne på samma spår, trots att både han och Per Heander på Almi Invest säger sig ranka en konkurs och de lärdomar de medför som en fördel när de bedömer entreprenörer som letar tidigt såddkapital.

Bilden av en konkurs som ett tungt bagage att släpa på inför nya satsningar stämmer heller inte särskilt väl överens med entreprenörernas egna upplevelser. Samtliga som Rapidus talat med känner sig snarare taggade än brända av att ha varit med om en konkurs eller avveckling.

— Det var ingen rolig upplevelse så klart, men det var lärorikt och har absolut inte avskräckt mig från entreprenörskap. Konkurser händer hela tiden, det är inget konstigt med det, säger Jacob Gustafsson, vd för Spelfabriken i Malmö som gick i konkurs i augusti.

Han får medhåll av Peter Spégel, grundare av forskningsavknoppningen Nanosep i Lund.

— Vårt problem var att tajmingen var dålig, men jag känner mig absolut inte bränd av det här. Får jag någon ny idé är det mycket möjligt att jag satsar på att bilda ett bolag igen. Jag lärde mig mycket på den förra upplevelsen, säger han.

Liksom många andra med forskarbakgrund har Peter Spégel återgått till universitetstjänsten efter konkursen. Medgrundaren Peter Viberg jobbar numera som patentingenjör på Awapatent.

— I våra portföljbolag har nästan alla ett ben kvar i akademin och återgår till forskningen. Men de som provat att vara entreprenör en gång provar ofta igen. Jag har sett mycket få exempel där personen säger: det här funkade inte, det här gör jag aldrig igen, säger Linus Wiebe.

Klicka här för att se hela listan med de omskrivna konkurserna och vad som hände sedan.

Erik Olausson

En negativ inställning till projekt som gått i stöpet har pekats ut som en av de mest hämmande faktorerna för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.