onsdag 24 juli 2024

inloggad som

Nystart väntar efter innovationsbolagens konkurser

En negativ inställning till projekt som gått i stöpet har pekats ut som en av de mest hämmande faktorerna för Skånes uppstartsbolag. Men konkreta exempel på entreprenörer som blivit brända av en konkurs är svåra att hitta, visar Rapidus kartläggning bland de senaste årens nedläggningar.

Rapidus har tittat närmare på tio omskrivna konkurser och avvecklingar bland skånska innovationsbolag. I nästan hälften av fallen, däribland Resqu, Nanosep och Promedvi, har grundaren eller andra engagerade i bolaget köpt tillbaka tekniken med målet att återstarta verksamheten. I högprofilerade Ideonbolaget Nocturnal Vision har tekniken istället återförts till forskargruppen vid Lunds universitets biologiinstitution. Men Linus Wiebe, chef för delägaren LU Innovation System, tror på en fortsättning även här. 

Linus_Wiebe— Det finns en stark teknik och en marknad i botten, jag är övertygad om att vi kommer få ut teknologin på något sätt, säger han.

I andra fall, som med Qubulus och Ubiqo Security, har bolaget och tekniken lagts ner men entreprenörerna satsar vidare på nya bolag i samma eller angränsande teknikområde.

I Cluster55:s EU-rapport om Europas mobilkluster från i höstas lyftes en negativ attityd mot misslyckade entreprenörsprojekt fram som en stor svaghet för Öresundsregionen och i oktober hade Failcon, en konferens som ska hylla misslyckandena, premiär på Minc i Malmö. Linus Wiebe är inne på samma spår, trots att både han och Per Heander på Almi Invest säger sig ranka en konkurs och de lärdomar de medför som en fördel när de bedömer entreprenörer som letar tidigt såddkapital.

Bilden av en konkurs som ett tungt bagage att släpa på inför nya satsningar stämmer heller inte särskilt väl överens med entreprenörernas egna upplevelser. Samtliga som Rapidus talat med känner sig snarare taggade än brända av att ha varit med om en konkurs eller avveckling.

— Det var ingen rolig upplevelse så klart, men det var lärorikt och har absolut inte avskräckt mig från entreprenörskap. Konkurser händer hela tiden, det är inget konstigt med det, säger Jacob Gustafsson, vd för Spelfabriken i Malmö som gick i konkurs i augusti.

Han får medhåll av Peter Spégel, grundare av forskningsavknoppningen Nanosep i Lund.

— Vårt problem var att tajmingen var dålig, men jag känner mig absolut inte bränd av det här. Får jag någon ny idé är det mycket möjligt att jag satsar på att bilda ett bolag igen. Jag lärde mig mycket på den förra upplevelsen, säger han.

Liksom många andra med forskarbakgrund har Peter Spégel återgått till universitetstjänsten efter konkursen. Medgrundaren Peter Viberg jobbar numera som patentingenjör på Awapatent.

— I våra portföljbolag har nästan alla ett ben kvar i akademin och återgår till forskningen. Men de som provat att vara entreprenör en gång provar ofta igen. Jag har sett mycket få exempel där personen säger: det här funkade inte, det här gör jag aldrig igen, säger Linus Wiebe.

Klicka här för att se hela listan med de omskrivna konkurserna och vad som hände sedan.

Erik Olausson

En negativ inställning till projekt som gått i stöpet har pekats ut som en av de mest hämmande faktorerna för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • Senzagen på offensiven

    Men 37 nya miljoner ska Senzagen, med vd Peter Nählstedt, gå på offensiven för att bredda produktportföljen och följa kunderna hela vägen till marknaden.