fredag 26 april 2024

inloggad som

Tung duo investerar i lundensisk lusfälla

I morgon firar vägglusbekämpningsbolaget Nattaro Labs en nyemission genom att ringa i klockan på kontoret i Lund Life Science Incubator. Bolaget tar in 6,2 miljoner kronor. Största delen kommer från två nya ägare: Eriksbergsparken Investment och Svantab — båda investmentbolag med tunga företagsfamiljer bakom sig.

Förra året lanserades Nattaro Labs första produkt, Nattaro Safe. Den bekämpar vägglöss genom att insidan är täckt av ett tunt lager kiselgur, som mekaniskt skadar lössens skyddande vaxlager så att de torkar ut och dör.

Nattaro Safe lockar till sig lössen genom att erbjuda skrymslen där de gärna gömmer sig. Vägglöss kan inte utveckla resistens mot kiselgur. Anticimex använder produkten. Verksamhet bygger på forskning gjord vid Lunds universitet av docent Camilla Ryne, som också är en av grundarna.

För huvuddelen av investeringen på 6,2 miljoner kronor står Eriksbergsparken Investment, med Mats Qvibergs son Johan Qviberg som vd, samt Svantab med Svante Paulsson, son till Peabgrundaren Erik Paulsson, som enda ledamot. Nattaro Labs vd Carl-Magnus Hansson vill använda kapitalet till att expandera verksamheten.

Carl-Magnus_Hansson— Omgående ska vi öka försäljningen i Sverige, och få fotfäste på åtminstone en marknad utanför Norden innan årets slut. Dessutom planerar vi att lansera en ny produkt under året, säger Carl-Magnus Hansson.

Den nya produkten är en så kallad feromonfälla, som lockar till sig lössen genom en doft. Fällan ska användas för att kontrollera effekten av sanering och för att undersöka misstänkt förekomst.

Marknadssatsningen medför att några personer inom kort behöver anställas. I dag sysselsätter bolaget sex personer.

Efter kapitaltillskottet har de fyra grundarna strax under 50 procent och Almi 16 procent av ägandet. Totalt har bolaget tagit in 9,2 miljoner kronor sedan starten 2011, oräknat nära två miljoner från Vinnova i Forska & Väx-bidrag.

Elisabet Ottosson


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.