lördag 27 april 2024

inloggad som

48 miljoner i riskkapital till TikoMed

Läkemedelsbolaget TikoMed i Viken utanför Helsingborg har fått in 48 miljoner kronor i riskkapital. Samtidigt ligger bolaget, enligt uppgift till Rapidus, i slutfasen i diskussioner om ytterligare en finansiell lösning.

TikoMed fokuserar på läkemedelsprojekt riktade mot svåra och livshotande sjukdomar som i dag saknar eller har ineffektiva behandlingar. I pipelinen ligger två läkemedelskandidater som har en marknadspotential av mer än tre miljarder årligen, enligt styrelseordförande Adam Bruce.

I somras öppnande bolaget för en nyemission om 85 miljoner kronor, vilken har förlängts i flera omgångar, och hittills alltså inbringat nästan 60 procent av summan.

— I huvudsak familjen har omvandlat sina tidigare lån till företaget till aktier, säger Adam Bruce.

Med den senaste emissionen har TikoMed dragit in närmare 200 miljoner kronor sedan starten.

Adam Bruce är hemlighetsfull om den nära framtiden men uppger att ett uppköp inte är aktuellt. Istället är det en annan lösning som ska ta bolaget vidare.

Han har tidigare berättat att bolaget är ute och letar partner för att utlicensiera sina två första läkemedelsprojekt som nu befinner sig i kliniska försök fas II. Det ena, Ibsolvmir, ska vid svår diabetes typ 1 kunna öka överlevnaden hos insulinproducerande Langerhanska ö-celler hos patienter med svår diabetes. Läkemedlet ingår i ett samarbete med välrenommerade forskningsenheten Baylor Research Institut i USA.

Bolaget grundades för elva år sedan, och ägs till huvuddelen av Adam Bruce och hans familj. Andra ägare är bland andra affärsängeln Staffan Rasjö och OnOffs grundare Hans Westin. Vd är Anders Waas med erfarenhet från bland annat AstraZeneca och amerikanska CV Therapeutics.

Elisabet Ottosson

Läkemedelsbolaget TikoMed i Viken utanför Helsingborg har fått in 48 miljoner kronor i riskkapital. Samtidigt ligger bolaget, enligt uppgift till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.