tisdag 5 mars 2024

inloggad som

Tikomeds finansiering klar för studier om ALS och diabetes

|  
|  

Läkemedelsbolaget Tikomed är med en nyemission på fem miljoner euro fullt finansierat för de pågående fas 2-studierna inom ALS och diabetes. Det säger bolagets vd Anders Kristensson.

Tikomed har två läkemedelssubstanser i klinisk fas 2. Det är Ibsolvmir, som är i en pågående studie för diabetes, och IBL, som är i en studie för den dödliga muskelförtviningssjukdomen ALS. Ytterligare en fas 2-studie av IBL har just avslutats och resultaten kan rapporteras om några månader, enligt Anders Kristensson.

– Det är svårt att säga hur länge de två studierna kommer att pågå, med rådande situation kan tidslinjer förskjutas. De är fullt finansierade. Emissionen blev övertecknad och vi tog in fem miljoner euro från befintliga ägare, säger han.

Ibsolvmir-studien görs med svårt sjuka diabetespatienter som får nya insulinproducerande celler ifrån donatorer. Ibsolvmir har visat sig kunna öka antalet celler som överlever vid celltransplantation genom att påverka den inflammatoriska reaktionen som uppstår.

Målsättningen är att bevisa klinisk effekt i fas 2-studier och därefter licensiera ut projekten, men bolaget överväger även möjligheten att fortsätta längre, enligt Anders Kristensson.

Tikomed är baserat i Viken utanför Helsingborg, grundades 2002 och har tagit in över 230 miljoner kronor i riskkapital sedan 2015.

Elisabet Ottosson

Läkemedelsbolaget Tikomed är med en nyemission på fem miljoner euro fullt finansierat för de pågående fas 2-studierna inom ALS och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad