tisdag 5 mars 2024

inloggad som

Tikomed laddar för fas 2-studier om ALS och diabetes

Läkemedelsbolaget Tikomed fyller på kassan med 83 miljoner kronor samtidigt som planer på utlicensiering börjar ta form. Pengarna ska användas för kliniska studier det närmaste året av bolagets läkemedelskandidater för bland annat sjukdomarna ALS och diabetes.

Tikomed med bas i Viken utanför Helsingborg har två läkemedelssubstanser i klinisk fas 2. I början av året inledde bolaget ett strategiskt samarbete för utlicensiering av företagets ena substans, Ibsolvmir, för den kanadensiska marknaden.

– Vår målsättning är att finna en samarbetspartner under året, säger Tikomeds vd Anders Kristensson.

Bolaget har visat att Ibsolvmir kan öka antalet celler som överlever vid celltransplantation genom att påverka den inflammatoriska reaktionen som uppstår. Studien görs med svårt sjuka diabetespatienter som får nya insulinproducerande celler ifrån donatorer, men substansen har potential att även ge positiv effekt vid andra celltransplantationer.

Nyligen startade Tikomed en fas 2-studie på Sahlgrenska universitetssjukhus i Göteborg med 15 patienter som har den dödliga nerv- och muskelförtviningssjukdomen ALS. Resultat förväntas i slutet av året. Under våren ska bolaget påbörja en liknande fas 2-studie i Storbritannien. Det finns idag inget bra läkemedel för ALS, endast ett som kan bromsa sjukdomsutvecklingen ett par månader, enligt Anders Kristensson.

– Vår förhoppning är att vår substans ILB ska bromsa och även ha viss regenerativ effekt – ge tillbaka ALS-patienterna förlorade funktioner – genom att initierar en självreparation i kroppen. Substansen har också visat lovande prekliniska resultat vid stroke, traumatiska hjärnskador och ögonsjukdomen grön starr, säger han.

I den aktuella nyemissionen deltog existerande och nya delägare. Totalt har bolaget runt 180 delägare, med grundarfamiljen Bruce som största ägare. Bolaget grundades 2002, har sex anställda och har innan den aktuella kapitalförstärkningen tagit in strax över 100 miljoner kronor sedan 2015.

Elisabet Ottosson

Läkemedelsbolaget Tikomed fyller på kassan med 83 miljoner kronor samtidigt som planer på utlicensiering börjar ta form. Pengarna ska användas för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad