söndag 5 maj 2024

inloggad som

LMK Ventures ny storägare i bildanalysbolag

Tillsammans med Tibia konsult gick LMK Ventures i somras in som garanter i bildanalysbolaget Image Systems emission på 56 miljoner kronor. När dammet nu har lagt sig står LMK som ny storägare, med 9,1 procent av aktierna i det Linköpingsbaserade bolaget.

Totalt fick LMK Ventures skjuta till 6,4 miljoner kronor i emissionen, som tecknades till tre fjärdedelar. Men LMK Ventures vd Peter Ragnarsson är lika glad för det.

— En av våra metoder för att investera är att gå in som garanter. Det är ett långsiktigt innehav och vi är glada att vi fått aktierna, säger han till Rapidus.

Image Systems utvecklar teknik för bildanalys åt industrin samt bildbehandling åt film- och tv-produktioner. Bolagets mjukvara har bland annat använts vid produktionerna av “Tinker Tailor Solder Spy” samt “Game of Thrones”, men affärsområdet har ändå gått med förlust och 2012 tvingades bolaget till en nedbantning för att spara in 13 miljoner kronor. Parallellt förvärvades bolagen Sawco och RemaControl, vars bildanalysteknik används för att automatiskt bedöma och sortera virke i sågverk.

Image Systems har ett 90-tal anställda på olika håll i bland annat Sverige, Finland, Storbritannien och USA. Omsättningen 2012 landade på 133 miljoner kronor med en förlust efter skatt på 40,7 miljoner. Bolaget är noterat på Stockholmsbörsen och blir LMK Ventures första renodlade innehav inom bildanalys och bildhantering.

— Men det är ett high-tech bolag, och det är vi vana med. Image Systems är i ett turn around-läge med goda möjligheter inom sina olika affärsområden, säger Peter Ragnarsson.

Sedan tidigare var avlidne affärsmannen Sten K Johnsson bolag Tibia konsult storägare i Image Systems. Och det är inte första gången LMK Ventures investerar tillsammans med Tibia. De båda aktörerna gick 2009 in i First North-noterade Helsingborgsbolaget Capilon, sedermera uppköpt av Verdane Capital.

Bland övriga innehav i LMK Ventures portfölj finns en lång rad skånska innovationsbolag, däribland Genovis, Hövding, Zaplox och Snabboteket.

Erik Olausson


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.


  • Camurus föll hårt på rapport

    Läkemedelsbolaget Camurus, vars aktie dubblats sedan i höstas, föll hårt på torsdagens rapport. Men raset är baserat på ett missförstånd, hävdar bolaget. Här är torsdagens rapportsvep.

  • Hon öppnar dörren till hotellen

    Lundabolaget Zaplox får in 14,7 miljoner kronor i en fulltecknad företrädesemission. Vd Tess Mattisson ska använda pengarna till att öppna fler hotelldörrar med bolagets digitala nyckel.

  • Extra: Hövding ansöker om konkurs

    Styrelsen i Hövding Sverige AB har beslutat att ansöka om att försätta bolaget i konkurs. Konkursansökan lämnades in idag den 21 december 2023 till Malmö tingsrätt.

  • Hövdings verkliga dödsdom

    Säljstoppet för Hövding är allvarligt, men överklagningsbart. Den verkliga dödsdomen är att bolaget åläggs att återkalla alla Hövding 3 från slutkunder – som lär resa krav på att få pengarna tillbaka.

  • Hövding kan stoppa även i Danmark

    Cykelhjälmsföretaget Hövding överväger att på eget bevåg stoppa försäljningen i Danmark.
    – Vi har ändå redan tappat nästan all försäljning i Danmark, säger vd Sofia Svensson.

  • Hövding sätter emot

    Cykelhjälmsföretaget Hövding motsätter sig konsumentverket säljförbud med en utredning som visar att krockkudde-kragen uppfyller gällande säkerhetskrav.

  • Dyr flytt för Genovis

    Enzymbolaget Genovis minskar lönsamheten. Bolagets rapport för årets tredje kvartal släpptes i dag och mottogs inte väl av marknaden.

  • Tungt för Joel Eklund sedan Hövding-köpet

    Konsumentverkets tillfälliga säljförbud för Hövding kom som ytterligare en smäll för bolaget som just fått fart på försäljningen efter förra årets ras.

  • Genovis lämnar Lund

    Efter ett års förseningar har enzymbolaget Genovis inlett sin flytt från Medicon Village i Lund till Kävlinge.

  • Full fart i Genovis

    Biotechföretaget Genovis i Lund redovisar en omsättningsökning på över 100 procent för det första kvartalet. Rörelseresultatet ökade med 300 procent. […]