tisdag 27 februari 2024

inloggad som

Hon öppnar dörren till hotellen

|  
|  

Lundabolaget Zaplox får in 14,7 miljoner kronor i en fulltecknad företrädesemission. Vd Tess Mattisson ska använda pengarna till att öppna fler hotelldörrar med bolagets digitala nyckel.

Zaplox utvecklar och säljer mobila nyckeltjänster och andra digitala lösningar till hotellindustrin. Bolaget grundades 2010 och har tagit fram en Saas-lösning som ger kontinuerliga abonnemangsintäkter. Bolaget tillverkade från början hårdvaru-lås men har ställt om till mjukvara och försäljningen tog fart först i fjol.

Under de tre första kvartalen 2023 ökade omsättningen med 220 procent till över 11 Mkr i netto, jämfört med samma period året innan. Samtidigt förbättrades resultatet efter finansiella poster med 8 Mkr till -15 Mkr.

Syftet med den aktuella emissionen är att fortsätta på den inslagna tillväxtresan och bygga vidare på det momentum som bolaget upparbetat. Kapitalet ska finansiera dels verksamhetens fortsatta drift, dels en satsning på marknadsföring och utveckling av nya produkter.

Tess Mattisson är vd för Zaplox sedan 2022. Bakom sig har hon 15 års erfarenhet inom hotell- och servicesektorn samt en karriär som sångare och dansare.

Som kommentar till att det finns ett flertal aktörer som konkurrerar med liknande lösningar beskriver hon vad som gör bolaget unikt:

– Förutom att vi har mycket bra mobila nyckelprodukter ligger vår största konkurrensfördel i förmågan att implementera integrerade tjänster. Det är en process som inte bara kräver djup teknisk kunskap utan även förmåga att förstå och hantera komplexiteten i digital in- och utcheckning samt mobila nycklar. Denna förmåga har vi till exempel visat prov på vid utrullningen av mobila nycklar hos Strawberry.

Strawberry hette tidigare Nordic Choice Hotels. Tess Mattisson uppger en annan viktig konkurrensfördel:

– Det är våra mångåriga strategiska samarbeten med partner inom låssystem, vilket bland annat resulterade i att Zaplox blev den första integrationspartnern att gå live med mobila nycklar i Apple Wallet under Assa Abloy Global Solutions Credential Manager program.

Zaplox har även avtal med Radisson Hotel Group för samtliga hotell och med amerikanska kasinohotell. Bolaget samarbetar också med Google för att utveckla en prototyp av mobila hotellnycklar för Google Wallet. Börsvärdet är 35 Mkr.

Elisabet Ottosson

Lundabolaget Zaplox får in 14,7 miljoner kronor i en fulltecknad företrädesemission. Vd Tess Mattisson ska använda pengarna till att öppna fler hotelldörrar med bolagets digitala nyckel.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad