tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Full fart i Genovis

|  
|  

Biotechföretaget Genovis i Lund redovisar en omsättningsökning på över 100 procent för det första kvartalet. Rörelseresultatet ökade med 300 procent.

Genovis utvecklar verktyg för framställning av läkemedel, främst enzymer. Kunderna är läkemedelsföretag.

– Det händer mycket i vår marknad nu. Våra peers (konkurrenter, red) hade full fart under pandemin då många av deras kunder utvecklade covidvaccin, ett område som vi inte är på. Nu efter pandemin börjar dessa kunder dra ned på covidrelaterade lager och återgå till inköp av produkter som finns i vårt utbud, säger Genovis vd Fredrik Olsson.

Att många mindre läkemedelsföretag har det tufft i det ekonomiska klimatet, med sämre tillgång till riskkapital, är inget som påverkar Genovis i någon större utsträckning.

– Vi har mindre kunder och märker att vissa drar i bromsen. Men det är en liten del av vår affär. De stora globala läkemedelsföretagen tjänar mycket pengar och deras utvecklingsprojekt löper enligt plan.

Genovis organiska försäljningsökning i kvartalet var 41 procent. Resten av ökningen förklaras av en milstolpsersättning som kom enligt ett licensavtal med företaget Selecta Biosciences.

Gunnar Wrede

Biotechföretaget Genovis i Lund redovisar en omsättningsökning på över 100 procent för det första kvartalet. Rörelseresultatet ökade med 300 procent. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.