fredag 26 april 2024

inloggad som

Extra: Hövding ansöker om konkurs

|  
|  

Styrelsen i Hövding Sverige AB har beslutat att ansöka om att försätta bolaget i konkurs. Konkursansökan lämnades in idag den 21 december 2023 till Malmö tingsrätt.

Orsaken till konkursansökan är att Konsumentverket den 1 november 2023 ålade bolaget med ett tillfälligt försäljningsstopp och därefter den 15 december 2023 meddelade ett permanent försäljningsstopp och återkallelse för produkten Hövding 3.

Hövding delar inte Konsumentverkets slutsats och har överklagat beslutet. På torsdagen kom besked att Förvaltningsrätten bifaller Hövdings begäran om inhibition, vilket river upp Konsumentverkets beslut om omedelbart säljstopp och återkallelse och gör att Hövding 3 fortsatt kan säljas.

Trots det väljer bolaget att ansöka om konkurs.

– Den renomméskada som redan Konsumentverkets tillfälliga säljstopp innebar, är så omfattande att styrelsen inte ser att det finns en grund för att driva bolaget vidare. Genom en konkurs finns värden för andra att driva vidare, säger Hövdings vd Sofia Svensson till Rapidus.

Vad händer nu med organisationen?

– Hövding har ett 40-tal anställda. Men nu är det inte min sak att driva bolaget längre. Det får en konkursförvaltare ta över, säger Sofia Svensson.

Tepe-arvtagaren Joel Eklund köpte ut Hövding från börsen för cirka ett år sedan och var fram till konkursen ensam ägare till bolaget. Priset för aktierna var då 580 miljoner kronor. Efter det har Hövding även inneburit nedskrivningar i 100-miljonersklassen i hans privata investmentbolag Fosielund.

Gunnar Wrede

Styrelsen i Hövding Sverige AB har beslutat att ansöka om att försätta bolaget i konkurs. Konkursansökan lämnades in idag den 21 december 2023 till Malmö tingsrätt.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.