måndag 15 juli 2024

inloggad som

Genovis lämnar Lund

|  
|  

Efter ett års förseningar har enzymbolaget Genovis inlett sin flytt från Medicon Village i Lund till Kävlinge.

Genovis, som utvecklar enzymer till läkemedelsutveckling och är en av Lunds lysande life science-stjärnor, lämnar nu klustret på Scheelevägen och styr kosan mot Kävlinge. Flytten började planeras och beslutades redan före pandemin, sedan kom Ukrainakriget.

– Flytten är ungefär ett år försenad eftersom både pandemin och kriget kom emellan och skapade brist på insatsvaror och komponenter. Men nu har vi börjat och ska vara klara under fjärde kvartalet, säger Genovis vd Fredrik Olsson.

Att bolaget lämnar ett väletablerat life science-kluster och dessutom inte väljer att flytta till en större stad, till exempel Malmö, förklarar han med att bolaget har specifika behov för labb och tillverkning.

– Vi vill ha ett eget hus helt enkelt. Nu får vi det med ett helt nybyggt hus som dessutom ligger nära stationen i Kävlinge som gör det lätt för våra pendlande medarbetare, säger Fredrik Olsson.

På torsdagen släppte Genovis rapporten för årets andra kvartal. Omsättningen ökade med 40 procent till 29 miljoner kronor jämfört med samma kvartal året innan. Tillväxten är dock delvis valutadopad till följd av kronförsvagningen. I fast växelkurs var tillväxten 30 procent i förhållande till jämförelsekvartalet.

Rörelseresultatet (EBIT) blev nästan 6 Mkr vilket ger en marginal på 20 procent.

– Vi märker av att våra kunder har det tuffare. Våra kunder är ju läkemedelsföretag som använder våra produkter som verktyg. Det märks att många av de mindre av dessa har det svårare att skaffa riskkapital för att finansiera sin utveckling. Trots det når vi våra finansiella mål. Det har vi gjort nu i fem års tid, med vissa kvartalsvariationer, säger Fredrik Olsson.

Gunnar Wrede

Efter ett års förseningar har enzymbolaget Genovis inlett sin flytt från Medicon Village i Lund till Kävlinge.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Miljardavtalet sprack

  Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

 • Enorama lanserar i USA

  Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

 • Magle på köparstråt

  Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

 • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

  I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

 • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

  Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

 • Camurus lyfter på rapport

  Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

 • Ascelia rusar på fas 3-resultat

  Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

 • Investerarna ratar skånska life science-bolag

  21 procent av svenska life science-bolag finns i Skåne. Men de får bara 5 procent av riskkapitalet. Det visar Medicon Village i en ny rapport.

 • ”Starta inte ett bolag för tidigt”

  För tidigt startade bolag hamnar lättare i ”the valley of death” och det finns en tendens till detta som är starkare i Sverige än på annat håll. Det säger multientreprenören Carl Borrebaeck i den rapport som Medicon Valley presenterar i dag.

 • Kjell Stenberg tillbaka till Cyxone

  Kjell Stenberg satte Malmöbolaget Cyxone på börsen för åtta år sedan. Nu kommer han tillbaka som vd för att ta hand om bolaget som har haft tunga motgångar.