fredag 29 september 2023

inloggad som

Genovis lämnar Lund

|  
|  

Efter ett års förseningar har enzymbolaget Genovis inlett sin flytt från Medicon Village i Lund till Kävlinge.

Genovis, som utvecklar enzymer till läkemedelsutveckling och är en av Lunds lysande life science-stjärnor, lämnar nu klustret på Scheelevägen och styr kosan mot Kävlinge. Flytten började planeras och beslutades redan före pandemin, sedan kom Ukrainakriget.

– Flytten är ungefär ett år försenad eftersom både pandemin och kriget kom emellan och skapade brist på insatsvaror och komponenter. Men nu har vi börjat och ska vara klara under fjärde kvartalet, säger Genovis vd Fredrik Olsson.

Att bolaget lämnar ett väletablerat life science-kluster och dessutom inte väljer att flytta till en större stad, till exempel Malmö, förklarar han med att bolaget har specifika behov för labb och tillverkning.

– Vi vill ha ett eget hus helt enkelt. Nu får vi det med ett helt nybyggt hus som dessutom ligger nära stationen i Kävlinge som gör det lätt för våra pendlande medarbetare, säger Fredrik Olsson.

På torsdagen släppte Genovis rapporten för årets andra kvartal. Omsättningen ökade med 40 procent till 29 miljoner kronor jämfört med samma kvartal året innan. Tillväxten är dock delvis valutadopad till följd av kronförsvagningen. I fast växelkurs var tillväxten 30 procent i förhållande till jämförelsekvartalet.

Rörelseresultatet (EBIT) blev nästan 6 Mkr vilket ger en marginal på 20 procent.

– Vi märker av att våra kunder har det tuffare. Våra kunder är ju läkemedelsföretag som använder våra produkter som verktyg. Det märks att många av de mindre av dessa har det svårare att skaffa riskkapital för att finansiera sin utveckling. Trots det når vi våra finansiella mål. Det har vi gjort nu i fem års tid, med vissa kvartalsvariationer, säger Fredrik Olsson.

Gunnar Wrede

Efter ett års förseningar har enzymbolaget Genovis inlett sin flytt från Medicon Village i Lund till Kävlinge.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad