fredag 26 april 2024

inloggad som

Magu E-systems går i konkurs

Teknikbolaget Magu E-systems, med ett tiotal anställda i Malmö och representation i Kina och Malaysia, har kastat in handduken. Ett utvecklingsprojekt inom energisnål ytbehandling tog för mycket resurser.

Magu E-systems var verksamt inom industriell automation samt nya, energisnåla tekniker för lackering och ytbehandling. Bolaget i dess nuvarande form bildades 2011 efter en fusion mellan industribolaget Contech i Malmö och konkursade Magu Automation i Staffanstorp.

Dessutom förvärvades forskningsprojektet CleanCoat, som var ett samarbete mellan bland andra Lunds universitet, Chalmers och Nolato kring rengöring av metall- och plastytor från fett och damm innan ytbehandling. Efter ett par års arbete hade bolaget fått ut en maskin hos en tillverkare inom mobiltelefonbranschen, som använder tekniken vid ytbehandling av platsdetaljer.

— Vi var nästan på mållinjen, men det var fortfarande lite på experimentstadiet och det skulle ta ytterligare ett år att få snurr på det affärsområdet. Någonstans tar det slut, och nu stoppade ägarna säger vd Tord Andersson.

Han var själv storägare tillsammans med affärsänglarna Thomas Egelstig och Peter Jungbeck.

Inräknar dotterbolaget Magu EcoCoat sysselsatte Magu E-systems ett tiotal anställda. Bland kunderna fanns Philips och Panasonic. 2012 slutade omsättningen på 20,9 miljoner kronor, en ökning med 18 procent mot året innan, medan resultatet sjönk till ett par tusenlappar i vinst.

Konkursförvaltaren Ola Sellert på Trädgårdh Advokatbyrå ser inga stora chanser att hitta någon som vill driva vidare verksamheten.

— Troligtvis kommer verksamheten avvecklas och jag får hitta köpare till de tillgångar som finns, säger han.

Erik Olausson

Teknikbolaget Magu E-systems, med ett tiotal anställda i Malmö och representation i Kina och Malaysia, har kastat in handduken. Ett […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.