torsdag 25 april 2024

inloggad som

Spintop Ventures stänger fond med hundratals miljoner i kassan

Skånska Modcam blir Spintop Ventures tolfte investering sedan riskkapitalbolaget startade i Malmö 2010. Satsningen görs från Spintops andra fond, som just stängts med hundratals miljoner på kistbotten.

Det är en kraftig uppväxling mot Spintops första fond på 30 miljoner kronor. Kapitalresningen till den nya fonden har pågått sedan 2013, parallellt med nyinvesteringar. Modcam blir det sjätte portföljbolaget för den nya fonden.

Finn Persson− Tanken är att gå in i runt 15 företag. Initialt handlar det om investeringar på ensiffriga miljonbelopp men vi har kapacitet att satsa 30 miljoner kronor eller mer i enskilda bolag sett över tiden vi är delägare, säger Finn Persson till Rapidus.

Han är en av tre grundare till Spintop och tar nu även plats i styrelsen för Modcam, tillsammans med Sigma Connectivitys vd Fredrik Hedlund och Polar Rose-grundaren Jan-Erik Solem. Styrelseordförande blir den tidigare TAT-ordföranden Johan Lenander.

Bland de som tidigt satte pengar i Spintop Ventures finns de skånska profilerna Hampus Jakobsson, Euroflorist-grundaren Peter Jungbeck samt Illusion Labs grundare Carl Loodberg och Andreas Alptun. Finn Persson är förtegen med vilka som gått in i den nya fonden, men som Rapidus tidigare rapporterat är Lindéngruppen, Tibia Konsult och AddPro-entreprenören Nicklas Persson med bland investerarna.

Utöver Modcam finns Malmöbaserade Pastry Sweden och Lundabolaget Verifyter bland Spintops investeringar, men bolaget har i dag ingen specifik koppling till Skåne.

− Vi har varit relativt aktiva i Öresundsregionen eftersom vi har ett bra kontaktnät här nere. Men vi arbetar över hela Norden, säger Finn Persson.

Hur upplever ni marknaden?

− Jag vill inte tala om någon överhettning, men det är väldigt mycket kapital ute på marknaden just nu. Alla ska vara affärsänglar och många har inte gjort några investeringar tidigare, så det är lite urskiljningslöst vad som får investeringar. Det är också mycket medial uppmärksamhet och halleluja-stämning kring uppstartsbolag, framförallt i Stockholm, säger Finn Persson.

Som Rapidus tidigare rapporterat går riskkapitalsatsningarna i skånska innovationsbolag mot rekord i år. Hittills under 2015 har länets privatägda teknikbolag tillsammans plockat in mer än 800 miljoner kronor, nästan lika mycket som under hela 2014. Klicka här för att se hela listan.

Modcam utvecklar en kameramodul för att analysera människors rörelsemönster utan att spara någon integritetskränkande personinformation. Totalt får bolaget in 13 miljoner kronor i emissionen som annonserades förra veckan, där bland andra även Axis tidigare vice vd Anders Laurin deltar.

Erik Olausson

Skånska Modcam blir Spintop Ventures tolfte investering sedan riskkapitalbolaget startade i Malmö 2010. Satsningen görs från Spintops andra fond, som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.