torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Konsultveteraner bygger 50-mannabolag i Malmö

Sedan starten 2016 har IT-konsultbolaget Nuway i tysthet växt till ett 50-tal anställda, varav hälften i Malmö och hälften i Stockholm. Bakom bolaget står Tomas Fiedler, som var med och grundade Panasonic-ägda Tactel, samt Fredrik Tingvall, som i vintras sålde sin andel av Malmöbaserade Third Base till börsnoterade B3IT.

I januari, när alla nyanställda hunnit börja arbeta på Nuway, kommer bolaget ha dubblat personalstyrkan på ett år. Ledningens taktik för att klara huggsexan om IT-kompetens i regionen är att enbart värva tidigare kollegor och affärsbekanta. Fredrik Tingvall tar Nuways operative chef Fredrik Fiedler och nytillträdda Malmöchef Richard Rehnstam som exempel.

– Fredrik kände jag från den tiden han jobbade på Sony Mobile, som var en kund. Och Richard jobbade jag ihop med när han var på X3M Consulting i Lund, säger Fredrik Tingvall.

Att gamla kontakter utgör hela rekryteringsunderlaget medför att Nuway enbart har seniora utvecklare i stallet – i genomsnitt har varje anställd 7-8 års erfarenhet inom sitt programmeringsspråk, uppger Fredrik Fiedler.

Teknikmässigt gör Nuway det mesta inom IT-utveckling, från användargränssnitt till hårdvarunära programmering, med fokus på större projekt som tar åtminstone ett år att slutföra.

Från en blygsam omsättning startåret 2016 omsatte Nuway i fjol 13,5 miljoner kronor med ett knappt minusresultat. I dag ligger helårsomsättningen på 50-70 miljoner, uppger Fredrik Tingvall. Han vill inte uppge några kunder men säger att en tredjedel av de skånska uppdragsgivarna är mindre innovationsbolag, resten är storföretag. Någon ambition att agera på danska sidan av sundet har Nuway inte.

– En naturlig utvidgning för oss är Småland, där vi överväger att etablera ett kontor. Vi har redan en anställd i Jönköping, säger Fredrik Tingvall.

Nuway ägs i huvudsak av Fredrik Tingvall och Fredrik Fiedlers bror Tomas Fiedler, som har ordförandeposten i styrelsen. Fredrik Tingvall var storägare i 30-mannabolaget Third Base när B3IT köpte upp två tredjedelar av bolaget i februari för 26 miljoner kronor. Den operativa verksamheten i Third Base lämnade han redan för fem år sedan.

Erik Olausson

Sedan starten 2016 har IT-konsultbolaget Nuway i tysthet växt till ett 50-tal anställda, varav hälften i Malmö och hälften i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]