fredag 26 april 2024

inloggad som

Här är rubrikerna för 2013

Kort sagt: 2013 blir ett tufft år med många utmaningar. Ja, så säger de flesta.
Men vad kommer egentligen hända på det mer konkreta planet? Häng med när Rapidus tittar i spåkulan för de närmaste tolv månaderna.

Av Kristian Svensson, chefredaktör
Research: Erik Olausson

Ett nytt år är här, med alla de förväntningar och möjligheter det innebär. Sedan ser det ut att vara några tuffa månader som ligger framför oss, om vi ska tro prognosmakarna.

Tillväxten spås ligga kvar på låg nivå. Svensk export jobbar i uppförsbacke, både pressad av skuldkris och en stark krona. Arbetslösheten väntas öka och de offentliga finanserna försvagas. Dessutom lär klimatförändringarna fortgå, Öresundsintegrationen släpa vidare och ingen skåning vinna Wimbledon i år heller.

Men vad kan vi vänta oss bortom dessa självskrivna rubriker?

Idag väljer Rapidus redaktion att tillfälligt lägga objektiviteten åt sidan, spana framåt och spekulera i vilka nyheter vi får se under året.

ST-Ericsson läggs ner — men Lund överlever

Besked kommer om framtiden för det blödande plattformsbolaget ST-Ericsson. Beslutet vilar helt i Ericssons och Hans Vestbergs knä, efter att hälftenägaren STMicroelectronics gjort klart att man lämnar samarbetet.

Är ingen annan extern part beredd att gå in, i vad som måste betecknas som ett högriskprojekt, är det nedläggning som gäller. Ericsson vill inte ta över själv. Bolaget har istället gjort full reservering för kostnaderna för de kvarvarande alternativen.

Vestberg framhåller dock hur viktig modemkompetensen är. LTH sitter på en enorm kunskap vilket borgar för att Ericsson vill fortsätta ha ett starkt fäste i Lund. Därför tar Hans Vestberg tillbaka en del av de 1.400 medarbetarna i Lund till moderkoncernen, medan resten av bolaget avvecklas i sin nuvarande form.

Så fixade vi pengarna — del 1

Idag är 50 procent av finansieringen till ESS säkrad från Sverige, Danmark och Norge men fortfarande återstår runt 740 miljoner euro att charma ihop från resterande fjorton partnerländer.

Det är ett styvt jobb för chefsförhandlarna Lars Anell och Lars Kolte att få till bindande avtal i ett ekonomiskt härjat Europa. Men skutan förs i hamn, samtidigt som den nya chefen James Yeck fortsätter att expandera organisationen. Under 2013 dubblas ESS-staben från 150 till 300 medarbetare.

Så fixade vi pengarna — del 2

Lunds universitet blir alltmer desperat för få till en lagändring så att Region Skånes bidrag till Max IV kan betalas ut. Byråkratins kvarnar mal långsamt och till sist faller en lösning på plats.

Parallellt fortsätter arbetet att vaska fram finansiering till de tjugo experimentstationer där synkrotronljuset kommer till vetenskaplig nytta. Hittills är åtta stationer finansierade, bland annat av Wallenbergsfären men även estniska staten och The Academy of Finland.

Räkna med att fler utländska aktörer dyker upp som finansiärer under 2013, inte minst från Danmark vars forskare har pendlingsavstånd till anläggningen.

Sony säljer konsultenhet till ÅF

De radikala planerna på att göra konsulter av hårdvaruutvecklare inne på Sony Mobile i Lund får ny bärkraft när en partner kliver in. Planerna lanserades i samband med nedskärningarna i höstas och idag ska det finnas en short list med intressenter.

Ett fåtal vet vilka som står på listan, men det måste vara aktörer med kapacitet att ta över 250 personer på mer eller mindre ett bräde. Börsnoterade ÅF, som nyligen slukade Epsilon, har en aggressiv tillväxtstrategi och är en sådan spelare.

WVoWS får tredje chans

Projektgruppen bakom World Village of Women Sports har fram till och med mars på sig att köpa loss marken vid Hästhagens idrottsplats i Malmö. Sedan löper markanvisningen ut.

Affären blir inte av om inte Malmö högskola förbinder sig som hyresgäst. Tanken har varit att idrottsvetenskapliga fakulteten ska flytta dit, men det slutliga beslutet dröjer. Nu ska högskolan, Lunds universitet och Region Skåne tillsammans göra en upphandling av lokal för ett idrottsvetenskapligt centrum.

Bland finansiärerna till det spektakulära bygget finns affärsmän som Dan Olofsson och Mohammed Al-Amoudi. Kommunen har tidigare visat stort intresse för WVoWS vilket talar för att det kan bli ytterligare ett uppskov för markanvisningen. I så fall det tredje sedan 2008.

TAT:s designarbete räddar RIM

Läget är pressat för kanadensiska mobiltillverkaren RIM. Räddningsplankan, det nya operativsystemet BB10, presenteras i slutet av januari.

Systemet är tydligt präglat av designkunnandet på TAT, Malmöföretaget som köptes upp av RIM för två år sedan. Blackberry lär ha svårt att ta sig tillbaka till sin gamla position, men en framgång för BB10 bromsar fallet i marknadsandelar.

Reepalu fyller 70 — men sitter kvar

Efter snart tjugo år som kommunstyrelseordförande i Malmö har det börjat blåsare allt hårdare runt Ilmar Reepalu. I oktober fyller han 70 men stadens starke man utannonserar inte sin avgång.

Det sker först i samband med valet 2014. Då kan han se tillbaka på monument som Citytunneln, Malmö högskola, Bo01 och Eurovision Song Contest.

Just det ja, Eurovision.

Produktionen i Malmö Arena blir en rungande succé. Irland kammar hem segern med Sverige som tvåa och Danmark som trea. Norge kommer sist.

Kort sagt: 2013 blir ett tufft år med många utmaningar. Ja, så säger de flesta. Men vad kommer egentligen hända […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.