söndag 12 maj 2024

inloggad som

2,5 miljoner euro till dansk batteriteknik

Nästan sju år efter starten har Lithium Balance nått positivt resultat. Det sker samtidigt som miljöteknikbolaget i Ishøj söder om Köpenhamn plockar in 2,5 miljoner euro från ägarna, där bland annat statliga energijätten Dong Energy återfinns. Nu letar Lithium Balance distributörer i Sverige som ett led i en global expansion. 

Lithium Balance utvecklar styrsystem till litium jon-batterier som förbättrar prestandan och förlänger hållbarheten. Tekniken har tillämpningar i bland annat elbilar, batteridrivna truckar och båtar — och senast i ett pilotprojekt med världens första batteridrivna helikopter. Bolagets 14 anställda i Ishøj sköter utveckling och försäljning medan produktionen sker i Kina.

— Vi har gått starkt fram sedan vi började sälja vårt system till olika pilotprojekt för två och ett halvt år sedan. Det används nu i över 150 produkter och en del kunder har gått vidare med det till ordinarie produktion vilket gör att vi når break-even, säger VD Lars Barkler.

Bolaget letar distributörer runt om i Europa, däribland Sverige, Tyskland, Frankrike och Polen. 2011 var omsättningen strax över sju miljoner danska kronor, men redan första kvartalet i år omsätter Lithium Balance tre miljoner.

Sedan starten 2006 har Lithium Balance plockat in sammanlagt 7,5 miljoner euro i riskkapital. I den senaste rundan siktade bolaget ursprungligen på att få in 4,5 miljoner euro, men 2,5 miljoner räcker för nuvarande expansionsplaner, uppger Lars Barkler.

— Vi söker fortfarande efter mer pengar, men i lugnare tempo medan vi även kollar på möjligheterna i Kina och USA, säger Lars Barkler.

Klik her for at se dansk version af artikeln.

Keld Broksø

Nästan sju år efter starten har Lithium Balance nått positivt resultat. Det sker samtidigt som miljöteknikbolaget i Ishøj söder om […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen