söndag 5 maj 2024

inloggad som

Köpenhamnsbolag bygger solcellsbatteri med svensk partner

Intäkterna har växt med 50 procent i år för danska Lithium Balance, som utvecklar teknik till litiumjon-batterier. Med en ny prototyp för lagring av solel i villor är bolaget i diskussioner för att ta in 25 miljoner danska kronor till den vidare utvecklingen, som sker tillsammans med Göteborgsbaserade Box of Energy.

Box of Energy grundades 2014 just med målet att använda den senaste tekniken inom litiumbatterier för lagring av el i enskilda hushåll.

Lithium Balances vd Lars Barkler ser ljust på möjligheten att resa kapital till utvecklingen av bolagets nya batterisystem.

– Vi har det senaste året testat prototypen på längden och tvären hos Teknologisk Institut och det visar sig vara en lönsam investering för villaägare och bostadsbolag. Vi förhandlar just nu med både fonder och olika företag om att skjuta till de 25 miljoner danska kronor som vi behöver för att sätta igång med massproduktion av batteriet, säger han till Rapidus.

Lithium Balance har kontor i Ishøj söder om Köpenhamn. 2015 ökade bolaget bruttoresultatet från 7,6 till 11,1 miljoner danska kronor och nettoresultatet blev för första gången positivt. Första halvåret i år har inneburit ytterligare 50 procents tillväxt, uppger Lars Barkler. Intäkterna kommer från bolagets första produkt, ett styrsystem för batterierna i eldrivna maskiner, hybrid- och elbilar. Till Lithium Balances kommande solcellsbatterier ska istället Box of Energy leverera styrsystemen.

Bland Lithium Balances konkurrenter finns amerikanska Tesla, som just börjat sälja sitt hembatteri Powerwall.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Intäkterna har växt med 50 procent i år för danska Lithium Balance, som utvecklar teknik till litiumjon-batterier. Med en ny […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.