torsdag 2 maj 2024

inloggad som

Ryska sanktioner pressar Malmberg Water

Efter att ha ökat omsättningen ett antal år på raken blev 2015 betydligt tuffare för familjeägda Malmberggruppen. Under fjolåret sjönk intäkterna med runt 50 miljoner kronor, uppger vd Per Malmberg. Främst är det EU:s sanktioner mot Ryssland som slår hårt mot den skånska miljöteknikkoncernen.

Med 594 miljoner kronor i omsättning och 41 miljoner i rörelseresultat var 2014 ett rekordår för Malmberggruppen. Drygt en halv miljard stod största dotterbolaget Malmberg Water för. Huvuddelen av de intäkterna kommer från försäljning av teknik för biogasrening, där vatten används för att rena den råa biogasen från koldioxid och svavelväte. Biogaskunderna finns främst i Tyskland, England och Skandinavien. Bland annat är bolaget i färd med att bygga en reningsanläggning i södra Jylland för energijätten Dong Energy.

Men Malmberg Water säljer även anläggningar för vattenrening, inte minst till Ryssland.

Per Malmberg– Vi har tidigare sålt vattenreningansläggningar till Östeuropa för 50-70 miljoner kronor om året, främst till Ryssland. Men där tappar vi volymer på grund av Putin och EU:s sanktioner, säger Per Malmberg till Rapidus.

Siffrorna för 2015 är inte helt sammanställda, men omsättningen landade på cirka 540-550 miljoner kronor uppger Per Malmberg. Och även 2016 ser tufft ut för koncernen.

– Orderingången var sämre under 2015 än tidigare år. Vi märker en oro ute i Europa, att våra kunder inte har lika lätt att få finansiering till stora projekt, säger Per Malmberg.

Samtidigt växer andra delar av Malmbergkoncernen. I dotterbolaget inriktat på borrning, bergvärme och energilagring ökade omsättningen under fjolåret från 55 till 70-80 miljoner kronor, enligt Per Malmberg.

Malmberggruppen har huvudkontor utanför Åhus och sysselsätter runt 170 anställda, varav 140 i Sverige och resten i Tyskland, England, Danmark, Litauen och Italien. Erik Malmberg, femte generationen i ägarfamiljen, har just tagit över vd-posten i Malmberg Water. Den tidigare vd:n Johan Möllerström blir dock kvar som mindre delägare.

Erik Olausson

Efter att ha ökat omsättningen ett antal år på raken blev 2015 betydligt tuffare för familjeägda Malmberggruppen. Under fjolåret sjönk […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad