måndag 15 juli 2024

inloggad som

Bioprocess Control jagar ny vd

Under hösten har Ideonbolaget Bioprocess Control slutit avtal med två av Danmarks största aktörer inom biogasindustrin. Vid årsskiftet lämnade Patrik Andersson chefspositionen för att ge plats åt en vd med bredare industriell bakgrund.

För snart två år sedan tog Patrik Andersson över vd-posten på Bioprocess Control, som utvecklar teknik för att effektivisera rötningsprocessen vid biogastillverkning. Uppdraget då var att ta forskningsbolaget in i en lönsam fas med fortsatt tillväxt. Redan samma år vändes resultat till vinst.

— Det har gått snabbare än vad vi trodde då. Nu står vi på en stabil grund och har inget behov av mer kapital, säger styrelseordförande Thomas Egelstig.

Rekryteringsprocessen har påbörjats och planen är att ta in en person med erfarenhet från biogasindustrin. Patrik Andersson fortsätter att rapportera om den finansiella utvecklingen, medan medgrundaren Jing Liu tar tillfälligt över det operativa ansvaret.

Under hösten har bolaget tagit sitt hittills största projekt där de tar fram en processimulator som bland andra Dong Energy ska använda för att träna ingenjörer i processteknik.

Verksamheten sysselsätter i dag nio personer. Siffrorna för 2012 är inte klara men 2011 låg försäljningen på 13,2 miljoner kronor med en vinst på 0,8 miljoner, jämfört med en förlust på 3,2 miljoner året innan. Största ägare är holländska DSM som gick in som investerare i början av 2010. Bland övriga ägare syns affärsängeln Thomas Egelstig samt medgrundaren och tidigare vd:n Christofer Cook. In i styrelsen går nu Kristianstads Biogas vd Carl Liliehöök.

Joel Lyth

Under hösten har Ideonbolaget Bioprocess Control slutit avtal med två av Danmarks största aktörer inom biogasindustrin. Vid årsskiftet lämnade Patrik […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

 • Hänt i vecka 27

  Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.