fredag 19 april 2024

inloggad som

Bioprocess Control jagar ny vd

Under hösten har Ideonbolaget Bioprocess Control slutit avtal med två av Danmarks största aktörer inom biogasindustrin. Vid årsskiftet lämnade Patrik Andersson chefspositionen för att ge plats åt en vd med bredare industriell bakgrund.

För snart två år sedan tog Patrik Andersson över vd-posten på Bioprocess Control, som utvecklar teknik för att effektivisera rötningsprocessen vid biogastillverkning. Uppdraget då var att ta forskningsbolaget in i en lönsam fas med fortsatt tillväxt. Redan samma år vändes resultat till vinst.

— Det har gått snabbare än vad vi trodde då. Nu står vi på en stabil grund och har inget behov av mer kapital, säger styrelseordförande Thomas Egelstig.

Rekryteringsprocessen har påbörjats och planen är att ta in en person med erfarenhet från biogasindustrin. Patrik Andersson fortsätter att rapportera om den finansiella utvecklingen, medan medgrundaren Jing Liu tar tillfälligt över det operativa ansvaret.

Under hösten har bolaget tagit sitt hittills största projekt där de tar fram en processimulator som bland andra Dong Energy ska använda för att träna ingenjörer i processteknik.

Verksamheten sysselsätter i dag nio personer. Siffrorna för 2012 är inte klara men 2011 låg försäljningen på 13,2 miljoner kronor med en vinst på 0,8 miljoner, jämfört med en förlust på 3,2 miljoner året innan. Största ägare är holländska DSM som gick in som investerare i början av 2010. Bland övriga ägare syns affärsängeln Thomas Egelstig samt medgrundaren och tidigare vd:n Christofer Cook. In i styrelsen går nu Kristianstads Biogas vd Carl Liliehöök.

Joel Lyth

Under hösten har Ideonbolaget Bioprocess Control slutit avtal med två av Danmarks största aktörer inom biogasindustrin. Vid årsskiftet lämnade Patrik […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.