onsdag 23 oktober 2024

inloggad som

Bioprocess Control jagar ny vd

Under hösten har Ideonbolaget Bioprocess Control slutit avtal med två av Danmarks största aktörer inom biogasindustrin. Vid årsskiftet lämnade Patrik Andersson chefspositionen för att ge plats åt en vd med bredare industriell bakgrund.

För snart två år sedan tog Patrik Andersson över vd-posten på Bioprocess Control, som utvecklar teknik för att effektivisera rötningsprocessen vid biogastillverkning. Uppdraget då var att ta forskningsbolaget in i en lönsam fas med fortsatt tillväxt. Redan samma år vändes resultat till vinst.

— Det har gått snabbare än vad vi trodde då. Nu står vi på en stabil grund och har inget behov av mer kapital, säger styrelseordförande Thomas Egelstig.

Rekryteringsprocessen har påbörjats och planen är att ta in en person med erfarenhet från biogasindustrin. Patrik Andersson fortsätter att rapportera om den finansiella utvecklingen, medan medgrundaren Jing Liu tar tillfälligt över det operativa ansvaret.

Under hösten har bolaget tagit sitt hittills största projekt där de tar fram en processimulator som bland andra Dong Energy ska använda för att träna ingenjörer i processteknik.

Verksamheten sysselsätter i dag nio personer. Siffrorna för 2012 är inte klara men 2011 låg försäljningen på 13,2 miljoner kronor med en vinst på 0,8 miljoner, jämfört med en förlust på 3,2 miljoner året innan. Största ägare är holländska DSM som gick in som investerare i början av 2010. Bland övriga ägare syns affärsängeln Thomas Egelstig samt medgrundaren och tidigare vd:n Christofer Cook. In i styrelsen går nu Kristianstads Biogas vd Carl Liliehöök.

Joel Lyth

Under hösten har Ideonbolaget Bioprocess Control slutit avtal med två av Danmarks största aktörer inom biogasindustrin. Vid årsskiftet lämnade Patrik […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 

  • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

    Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.

  • Servettjätten köper kaffemuggsbolag

    Duni Group köper det australiensiska kaffemuggsbolaget Huskee. Syftet är att ytterligare stärka Dunis verksamhet inom matförpackningar.