lördag 11 maj 2024

inloggad som

Växande teknikbolag gör svensk framstöt

|  ,
|  

Det växande IT-bolaget Lithium Balance i Ishøj söder om Köpenhamn ställer in siktet på Sverige som främsta exportmarknad.

I november deltar Lithium Balance i samarbetsorganisationen Væksthusets program ”Growbiz”, som syftar till att ge en individuellt anpassad framstöt på exportmarknader som Sverige, Norge, Storbritannien eller Tyskland. Här har Lithium Balance valt Sverige.

Lithium Balance utvecklar ett styrsystem till litium jon-batterier som gör dem mer effektiva i exempelvis batteridrivna bilar, båtar, gaffeltruckar och industrimaskiner. Tekniken har även använts i pilotförsök med världens första eldrivna helikopter. Enligt ledningen har omsättningen i år ökat med 50 procent mot 2011, då den slutade på drygt sju miljoner danska kronor.

Lithium Balance har 14 anställda och produktionen i Kina. Möjligtvis flyttas den framöver till Sverige, men det är ännu inte klart.

— Vi har fått vår första svenska kund, som är mycket nöjd. Vi hoppas det utvecklar sig så att kunden också blir distributör i Sverige, säger vd Lars Barkler.

Han räknar med att Lithium Balance i år gör ett nollresultat, jämfört med över sju miljoner danska kronor i förlust 2010 och 2011. Under våren tog bolaget in 2,5 miljoner euro från ägarkretsen, där bland andra statliga energijätten Dong Energy ingår.

Væksthuset finansieras av Erhvervsstyrelsen och ägas av 29 kommuner i huvudstadsområdet.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Det växande IT-bolaget Lithium Balance i Ishøj söder om Köpenhamn ställer in siktet på Sverige som främsta exportmarknad. I november […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen