lördag 27 april 2024

inloggad som

Portaltjänst ska locka arkitekter till teknikskifte

Penna och papper är sedan länge utbytta till förmån för Cad-ritningar. Nu ska arkitekternas verktygslåda förfinas ytterligare genom en portal som samlar byggmaterial och möbler i digitala Bim-objekt, med information om allt från hållfasthet till isoleringsförmåga. Satsningen leds från World Trade Center i Malmö.

Bim står för Building Information Modelling, en teknik där hela byggprocessen modulleras i 3D-miljö. Exempelvis kan arkitekten på ett tidigt stadium simulera hur solljuset faller genom byggnaden och testa hur olika materialval påverkar inomhusklimatet.

Bakom bolaget BimObjects står Stefan Larsson, pionjär inom Cad och Bim som närmast kom från en position som global försäljningschef för Archicads utvecklare Graphisoft.

— I dag lägger arkitekter mycket tid på att om och om igen rita upp delar som ingår i en byggnation. Vi samlar den informationen i färdiga objekt och gör dem gratis tillgängliga på vår sida, säger han.

Förutom Stefan Larsson finns också schweiziska mjukvaruutvecklaren Abvent med som större delägare. I en nyemission på 1,4 miljoner kronor klev nyligen också den privata investeraren Johannes Reischböck in som ägare. Även han har historik inom Graphisoft och ska nu bygga upp BimObjects verksamhet i Tyskland.

BimObjects har sitt huvudkontor med sex anställda I World Trade Center i Malmö. Tanken är att expandera genom en franchisemodell där ritkontor knyts till verksamheten. Så sent som förra veckan presenterades ett samarbete med Linköpingsbolaget Astacus.

Affärsmodellen bygger på att producenterna betalar för att digitalisera och lägga upp sina produkter på portalen. Bolaget drogs igång i höstas och har redan representanter i tio länder, ambitionen är att få global täckning.

— Vi har inlett en process där vi planerar att ta in ett tvåsiffrigt miljonbelopp under hösten, säger Stefan Larsson.

Joel Lyth

Penna och papper är sedan länge utbytta till förmån för Cad-ritningar. Nu ska arkitekternas verktygslåda förfinas ytterligare genom en portal […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.